Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Racovita

 

 

 

 

Situata pe malul stang al raului Buzau, comuna administreaza satele Racovita, Corbeni si Custura. Custura este atestat la 7 august 1956, sub numele de Calugarenii Stoicai si Calugarenii lui Manea. Pana in 1950, aceste sate au fost in judetul Ramnicu Sarat.

 

 

 

 

 

 

 

Recesamant 2011 – Populatia totala: 1149

Adresa primarie: STR .CALEA CUSTURA, nr. 53, cod postal 817105

Telefon: 0239/698725

Website: www.racovita-br.ro

Comuna este situată în nord-vestul județului, la limita cu județul Buzău, pe malul stâng al râului Buzău. Este străbătută de șoseaua județeană DJ202A, care o leagă spre est de Grădiștea (unde se termină în DN22) și spre nord de Salcia Tudor, unde se termină în DN23.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Gradiștea a județului Râmnicu Sărat și era formată doar din satul de reședință, cu 855 de locuitori. În comună funcționau o biserică zidită în 1860 de Maria C. Șuțu și o școală mixtă cu 55 de elevi. Satul Custura (127 de locuitori) făcea pe atunci parte din comuna Gradiștea de Sus, iar satul Corbeni — din comuna Domnița.

În 1925, satul Custura trecuse la comuna Racovița, care făcea parte din plasa Boldu și avea 2005 locuitori. În 1950, comuna a fost inclusă în raionul Brăila și apoi (după 1960) în raionul Făurei al regiunii Galați, până în 1968. Atunci, comuna Mihail Kogălniceanu (fostă Domnița) s-a desființat, iar satul Corbeni a trecut în administrarea comunei Racovița.

Singurul obiectiv din comuna Racovița inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local este Cimitirul Eroilor Primului Război Mondial, aflat în curtea bisericii din satul Racovița. Cimitirul este clasificat ca monument memorial sau funerar.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top