Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Romanu

 

 

 

 

Este una dintre cele mai mici comune din judetul Braila, satele componente – Romanu si Oancea, fiind infiintate catre sfarsitul secolului al XIX-lea, ca efect al legilor de improprietarire.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 1782

Adresa primariei: Str. Sfatului, nr. 10, cod postal 817115

Telefon: 0239/697142

Website: www.primariaromanu.ro

Comuna se află în zona central-nordică a județului și este străbătută de șoseaua județeană DJ221, care o leagă spre est de Cazasu (unde se termină în DN22) și spre vest de Gemenele, Râmnicelu, Șuțești (unde se intersectează cu același DN22) și Ianca (unde se termină în DN2B).

SCURT ISTORIC

Satul Romanu a luat ființă în 1879, prin împroprietărirea însurățeilor în zona unde în trecut existau alte două sate mici, Plătica și Ceaunari. Comuna a fost fondată în plasa Vădeni a județului Brăila și avea o populație de 1255 de locuitori. În comună funcționau două mori de vânt, o biserică ridicată în 1890 de către locuitori și o școală mixtă cu 134 de elevi înființată în 1881. Satul Oancea avea pe atunci doar 73 de locuitori și făcea parte din comuna Șuțești.

În 1925, comuna Romanu era inclusă în plasa Silistraru a aceluiași județ și avea în componență, pe lângă satul eponim de reședință, și cătunele Coada Encii și Siliștea, având în total 3506 locuitori. Satul Oancea fusese atunci transferat la comuna Latinu.

În 1950, comuna Romanu a fost inclusă în raionul Brăila din regiunea Galați, din care a făcut parte până în 1968, când a luat actuala alcătuire și a revenit la județul Brăila.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top