Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Rosiori

 

 

 

 

Are in componenta satele Rosiori, Coltea, Florica si Pribeagu. Este o comuna cu sate relativ noi, infiintate la sfarsitul secolului al XIX-lea, cea mai veche localitate fiind Coltea, aparuta pe la 1810.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 2808

Adresa primarie: Str. Trandafirului, nr. 32, cod postal 817120

Telefon: 0239/699493

Website: NU DETINE

Comuna Roșiori este așezată în partea de sud a județului, învecinându-se cu comunele Ciocile (în sud-vest), Dudești (în nord), Bărăganul (în vest) și Traian (județul Ialomița, în sud). Are în componență satele Roșiori, Florica, Colțea și Pribeagu. Pe teritoriul comunei, la limita cu comuna Dudești, se află Lacul Tătaru, lac sărat cu proprietăți curative, neamenajat balnear sau turistic. Populatia comunei era la recensământul din 2002 de 3119 persoane. Pribeagu este situat la 15 km față de satul de resedință, Colțea la 7 km, iar Florica — la 5 km. Comuna este străbătută de șoseaua județeană DJ211, care o leagă spre sud de Grivița (județul Ialomița) și spre nord de Tătaru, Zăvoaia și Bordei Verde (unde se termină în DN2B). Prin comună trece și șoseaua județeană DJ211C, ramificată din primul drum la Tătaru, și care o leagă spre sud-est de Ciocile.

SCURT ISTORIC

Pe locul comunei de azi s-a aflat o proprietatea a mănăstirii Mărgineni, de la care a rămas toponimul Mărgineanca. Satul Colțea a aparținut mănăstirii Colțea. Satul Roșiori a fost înființat cu ocazia împroprietăririlor „însurățeilor” din 1878-1881, când s-a dat pământ tinerilor căsătoriți săraci, în special celor din Dudescu, sat aflat la sud de Dudești.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Roșiori făcea parte din plasa Călmățuiul a județului Brăila și era formată din cătunele Roșiori și Ulmeni (o târlă de pe malul lacului Tătaru), cu o populație totală de 1559 de locuitori. În comună funcționa o biserică și o școală mixtă cu 92 de elevi. La acea vreme, funcționa pe teritoriul actual al comunei, în aceeași plasă, și comuna Colțea, fondată în 1818 și formată doar din satul ei de reședință, cu 758 de locuitori; în comuna Colțea funcționau o moară cu aburi, o școală mixtă cu 25 de elevi (din care 5 fete), înființată în 1850 și o biserică ridicată în 1872 de locuitori.

În 1925, comunele Roșiori și Colțea făceau parte din aceeași plasă. În Anuarul Socec, comuna Roșiori apare ca formată doar din satul de reședință, cu 2015 locuitori, în vreme ce comuna Colțea avea în componență satele Colțea și Florica, având în total 1227 de locuitori.

În 1950, comunele au fost incluse în raionul Făurei din regiunea Galați, iar în 1968 au revenit la județul Brăila, comunea Colțea (care avea acum în componență și satul Pribeagu) fiind desființată și inclusă în comuna Roșiori.

Singurul obiectiv din comuna Roșiori inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local este crucea de piatră din secolul al XVIII-lea aflată pe marginea drumului dintre satele Roșiori și Tătaru. Ea este clasificată ca monument memorial sau funerar.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top