Comuna Salcia Tudor

Comuna Salcia Tudor

 

 

 

 

Se compune din satele Salcia Tudor, Ariciu, Cuza Voda, Gulianca si Olaneasca, ultimile doua situate pe soseaua Braila-Focsani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 2563

Adresa primarie: Str. Principala, nr. 11, cod postal 817125

Telefon: 0239/698943

Website: www.salciatudor.ro

Comuna se află în extremitatea nord-vestică a județului, la limita cu județele Vrancea și Galați. Este străbătută de șoseaua națională DN23 care leagă Brăila de Focșani. Din această șosea, în satul Gulianca se ramifică șoseaua județeană DJ202A care duce spre sud către Râmnicelu, Racovița și Grădiștea (unde se termină în DN22).

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Gulianca, făcea parte din plasa Marginea de Jos a județului Râmnicu Sărat și era formată din cătunele Gulianca, Olăneasca și Ariciu, cu o populație de 867 de locuitori. În comună funcționau două mori cu aburi, două școli mixte cu 57 de elevi în total (una înființată în 1880 la Gulianca și alta — în 1863 la Ariciu) și o biserică ortodoxă zidită în 1864. În 1925, comuna este atestată de Anuarul Socec în plasa Măicănești a aceluiași județ, cu aceleași sate în componență și o populație de 1067 de locuitori. În 1931, comuna Gulianca a rămas cu satele Gulianca și Olăneasca, în vreme ce satul Ariciu, cu două sate noi mai mici, denumite Domnița Ileana și Regele Ferdinand, au format o comună separată, denumită Regele Ferdinand (cu reședința în satul Domnița Ileana).

În 1950, comuna a fost inclusă în raionul Măicănești al regiunii Putna, apoi (după 1952) al regiunii Galați; în 1960, raionul Măicănești s-a desființat, iar comuna a trecut la raionul Brăila din aceeași regiune. După sfârșitul regimului carlist, satele Regele Ferdinand și Domnița Ileana au primit numele de Cuza Vodă și Salcia Tudor, iar comuna formată de ele și satul Ariciu a primit numele de Salcia Tudor. Această comună a înglobat în 1968 și satele comunei Gulianca, comuna rezultată și denumită Salcia Tudor fiind arondată județului Brăila.


View Larger Map

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *