Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Scortaru Nou

 

 

 

 

Se compune din satele Scortaru Nou (aflat la 30km de Braila), Gurguieti, Pitulati (atestat la 7 august 1596)si Sihleanu. Localitatea Sihleanu a devenit importanta pentru descoperirile arheologice realizate aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 1261

Adresa primarie: Str. Administratiei, nr. 10, cod postal 817130

Telefon: 0239/697520

Website: www.primariascortarunou.ro

Comuna se află în nord-vestul județului, pe ambele maluri ale râului Buzău. Este străbătută de șoseaua județeană DJ202B, care o leagă spre nord-est de Măxineni și spre sud de Gemenele și Movila Miresii. Din acest drum, la Scorțaru Nou se ramifică șoseaua DJ202D, care trece Buzăul și duce spre est către Râmnicelu.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Scorțaru Nou făcea parte din plasa Vădeni a județului Brăila, și era formată din cătunele Pitulați, Scorțaru Nou, Deșirați și Sihleanu cu o populație totală de 2085 de locuitori. În comună funcționau 3 școli mixte și o biserică ridicată de Filoftei, episcopul Buzăului în 1830. Pe teritoriul actual al comunei era organizată și comuna Gurgueți, formată doar din satul de reședință, și cu târlele Morari, Coada Encii, Epurica și Jilova, cu o populație totală de 814 locuitori; comuna Gurgueți avea o școală mixtă datând din 1858, o moară de aburi și o biserică ortodoxă zidită în 1878.

În 1925, comuna era inclusă în plasa Ianca a aceluiași județ, și era formată din satele Deșirați, Gemenele, Pitulații Noi, Pitulații Vechi, Scorțaru Nou, Sihleanu și cătunul Ciumați, cu o populație totală de 4196 de locuitori. Comuna Gurgueți fusese desființată, iar satul Gurgueți fusese arondat comunei Latinu.

O nouă reformă administrativă efectuată în 1931 a dus la alte schimbări: comuna Gurgueți a reapărut (cu satele Gurgueți și Sihleanu); Scorțaru Nou a rămas cu satele Scorțaru Nou și Deșirați; satul Gemenele s-a separat, formând o comună separată); satele Pitulații Noi și Pitulații Vechi au format comuna Pitulați, transferată județului Râmnicu Sărat.

În 1950, comuna Scorțaru Nou a fost arondată raionului Brăila din regiunea Galați, iar în 1968 a revenit la județul Brăila, căpătând actuala configurație (adăugându-i-se satele Gurguieți, Pitulații Noi și Pitulații Vechi.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top