Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Silistea

 

 

 

 

Are in componenta localitatile Silistea, mentionata in documente din 1756, Cotu Lung, Cotu Mihalea, Martacesti, Muchea si Vamesu. La Silistea, cunoscuta sub numele de Nazaru, parte componenta a fostei raiale a Brailei, au fost efectuate cercetari arheologice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 1638

Adresa primarie: Str. Principala, nr. 87, cod postal 817840

Telefon: 0239/638962

Website: www.silistea.blogspot.ro

Comuna se află în nordul județului, pe malul stâng al Siretului, râu ce formează limita cu județul Galați. Este străbătută de șoseaua națională DN23, care leagă Brăila de Focșani.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei Siliștea erau organizate comunele Cotu Lung și Nazâru, în plasa Vădeni a județului Brăila. Comuna Cotu Lung avea în componență satele Cotu Lung, Mihalea, Muchia și Vameșu, iar în ea funcționau o biserică înființată în 1878 de locuitori și o școală mixtă cu 38 de elevi (doar băieți) înființată în 1866. Comuna Nazâru avea în componență satele Nazâru, Jilava, Mucheni și Zagna, cu 907 locuitori. Aici funcționau o biserică ortodoxă zidită de locuitori în 1888 și o școală mixtă cu 25 de elevi înființată în 1876. Numele comunei venea de la denumirea unei dregătorii de funcționar otoman care strângea birurile către Poartă în perioada când comuna făcea parte din Imperiul Otoman.

În 1925, cele două comune făceau parte din plasa Silistraru a aceluiași județ. Comuna Cotu Lung avea în compunere satele Cotu Lung, Cotu Mihalea și Vameșu, cu 859 de locuitori, în vreme ce comuna Nazâru avea în compunere satele Mărtăcești, Muchea și Nazâru, cu o populație totală de 1061 de locuitori. În 1931, în comuna Nazâru a apărut și satul Mucheni, iar satul Vameșu din comuna Cotu Lung a primit, temporar, numele de Iuliu Maniu.

În 1950, cele două comune au fost incluse în raionul Brăila din regiunea Galați. În 1964, comuna și satul Nazâru au primit numele de Siliștea. La reforma administrativă din 1968, comuna Cotu Lung care a fost desființată și inclusă în comuna Siliștea, transferată din nou județului Brăila, reînființat.

Singurul obiectiv din comuna Siliștea inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila, ca monument de interes local, este situl arheologic din punctul „Popină”, aflat la 2 km nord-vest de satul Muchea, și la 1 km de poligonul de tragere. Acest sit cuprinde o așezare din perioada Halstatt, aparținând culturii Babadag (fazele I–II).


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top