Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Tufesti

 

 

 

 

Situata la 30km de Braila, este formata dintr-o singura localitate, cele doua sate, Tufesti (componenta a fostei raiale) si Tibanesti (infiintat ca sat modern, in 1895), fiind reunite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 5226

Adresa primarie: STR. PRIMARIEI, nr. 63, cod postal 817185

Telefon: 0239/665330

Website: www.comunatufesti.ro

Comuna se află în estul județului. Este traversată de șoseaua județeană DJ212, care urmează cursul Dunării, începând de la Brăila, către județul Ialomița înspre sud.

SCURT ISTORIC

Până în 1832, în zonă se aflau mai multe sate, între care Ibișu, Porumbu, Cuptoarele, Chirtu, Arama. Ele au fost forțat comasate și noul sat, cu numele de Ceacâru a luat atunci ființă. El a fost afectat de un incendiu în 1848. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Balta a județului Brăila și avea 1618 locuitori în unicul sat component. Acolo funcționau o biserică ridicată de locuitori în 1838; o școală de băieți cu 72 de elevi, înființată în 1830; și una de fete cu 27 de eleve.

În 1925, comuna era în plasa Viziru a aceluiași județ și avea în compunere satele Ceacâru și Țibăneștii Noi, cu o populație totală de 1651 de locuitori. În 1931, comuna a primit numele de Tufești; tot atunci este atestată și comuna Tibănești, formată doar din satul de reședință.

În 1950, comunele au fost transferate raionului Însurăței și apoi (după 1960) raionului Brăila din regiunea Galați. În 1968, ele au revenit la județul Brăila (reînființat), iar comuna Tibănești s-a desființat, ca și satul ei de reședință, fiind contopit cu satul Tufești.

Două obiective din comuna Tufești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Brăila, ca monumente de interes local, ambele fiind clasificate ca monumente funerare sau memoriale. Ele sunt Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial și din Războiul de Independență a României, aflat în curtea Căminului Cultural nr. 2 din satul Tufești; și Obeliscul în amintirea victimelor Primului Război Mondial, ridicat în 1927 în fața Căminului Cultural nr. 1, din fostul sat Tibănești.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top