Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Ulmu

 

 

 

 

Este situata pe malul drept al Calmatuiului, la departare de 64km de Braila. Apare mentionat in documente inca de la inceputul secolului al XVIII-lea. In 1796, aici functiona o scoala elementara, prima mentiune despre o astfel de institutie din judetul Braila. In componenta comunei intra satele uUlmu si Jugureanu.

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 3877

Adresa primarie: Str. Liviu Rebreanu, nr. 25, cod postal 817190

Telefon: 0239/638171

Website: NU DETINE

Comuna se află în sud-vestul județului și este traversată de șoseaua județeană DJ203, care leagă comuna spre nord-vest de Făurei (DN2B) și Jirlău și mai departe de comunele buzoiene Bălăceanu, Ziduri și Valea Râmnicului, și spre est de Zăvoaia și Însurăței (unde se termină în DN22). Din această șosea se ramifică la Ulmu drumurile DJ203N (care duce spre est în județul Buzău la Rușețu) și DJ203R care duce spre Cireșu, Bordei Verde și Însurăței.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Călmățui și era formată din satele Ulmu, Mavrodin, Militaru și Nistor, cu 1076 de locuitori în total. În comună funcționau o școală înființată în 1830 și o biserică ortodoxă zidită în 1858 de către mănăstirea Sf. Gheorghe-Nou din București. Pe atunci, satul Jugureanu, cu 745 de locuitori ce trăiau în 183 de case, forma o comună de sine stătătoare în aceeași plasă. În ea erau o școală mixtă cu 25 de elevi (dintre care o fată) și o biserică zidită de frații Chiriacescu în 1843.

În 1925, comunele făceau parte din aceeași plasă; Jugureanu era constituită tot dintr-un singur sat, cu 1921 de locuitori, în vreme ce Ulmu avea în componență satele Ulmu și Mohreanu, și cătunul Pribeagu, cu 2592 locuitori. În 1931, comuna a primit numele de General Poetaș, ambele sate, Ulmu și Mohreanu, fiind comasate în satul de reședință General Poetaș.

În 1950, cele două comune, Jugureanu și General Poetaș au fost incluse în raionul Făurei din regiunea Galați, din care au făcut parte până în 1968. În 1964, comuna și satul General Poetaș au revenit la denumirea de Ulmu. În 1968, comuna Jugureanu a fost desființată și inclusă în comuna Ulmu, care a fost arondată județului Brăila, reînființat.

Singurul obiectiv din comuna Ulmu inclus pe lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local îl constituie crucile de piatră din vatra fostei biserici din satul Ulmu. Ele sunt clasificate ca monument memorial sau funerar.


View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top