Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Vadeni

 

 

 

 

 

Se compune din satele Vadeni (atesta la 1632, fosta resedinta de plasa pana in 1835), Baldovinesti si Pietroiu, situate in apropierea resedintei judetului, pe soseau Braila-Galati.

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011 – Populatia totala: 4127

Adresa primarie: Str. EMILIA DUMITRESCU, nr. 181, cod postal 817200

Telefon: 0239/697664

Website: www.vadeni.ro

Comuna se află în extremitatea nord-estică a județului, la vărsarea Siretului în Dunăre, între orașele Brăila și Galați, cu care se învecinează. Este traversată de șoseaua națională DN2B, ce leagă Brăila de Galați, precum și de șoseaua națională DN22B, care îndeplinește același rol. Din DN2B, lângă satul Vădeni se ramifică șoseaua județeană DJ221B, care duce tot la Brăila. Prin comună trece și calea ferată Brăila-Galați, care este deservită de stațiile Baldovinești, Vădeni și Zagna Vădeni.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Vădeni făcea parte din plasa cu același nume a județului Brăila și avea în componență doar satul de reședință, cu 770 de locuitori. Comuna avea o biserică ridicată în 1848 de localnici și o școală mixtă deschisă în 1859.[5][6] Satele Baldovinești și Pietroiu făceau pe atunci parte din comuna Cazasu.

În 1925, comuna avea aceeași componență și se afla în plasa Silistraru, având 948 de locuitori.[8] Comuna Baldovinești, formată din satele Baldovinești, Pietroiu și General Praporgescu, a apărut în 1931.

În 1950, cele două comune a fost inclusă în raionul Brăila din regiunea Galați, iar în 1968, a înglobat comuna Baldovinești și a trecut din nou la județul Brăila, căpătând forma actuală, după ce satul General Praporgescu a fost și el desființat și inclus în satul Baldovinești.

vadeni

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top