Comuna Visani

Comuna Visani

 

 

 

 

 

Comuna Visani, situata pe malul stang al Buzaului, este alcatuita din satele Visani (centru adminsitrativ), Caineni-Bai si Plasoiu (atestat la 19 februarie 1620). Satul Caineni este cunoscut ca Statiune Balneara, Lacul continand namol cu efecte curative pentru bolile reumatice.

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011: Populatia totala: 2495 locuitori

Adresa primarie: Strada 1 Decembrie, nr. 184, cod postal 817210

Telefon: 0239/696491

Website: www.primariavisani.ro

Comuna se află în vestul județului, la limita cu județul Buzău, pe malul stâng al râului Buzău, mărginindu-se cu lacurile Jirlău și Amara. Prin comună trece șoseaua județeană DJ203A, care duce spre vest către Galbenu și spre nord-est către Balta Albă, Ghergheasa și Valea Râmnicului (toate în județul Buzău; unde se termină în DN2). La Vișani, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ203T, care duce spre sud-vest către Jirlău.

SCURT ISTORIC

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Vișani făcea parte din plasa Râmnicul de Jos a județului Râmnicu Sărat, și era formată doar din satul de reședință, cu 1061 de locuitori. În comună funcționau o moară cu aburi, o școală mixtă și o biserică zidită în 1837. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei funcționa în plasa Grădiștea a aceluiași județ și comuna Câineni, formată din cătunele Stăvărești (care era reședința), Plăsoiu, Maralaiu și Câineni, cu o populație totală de 883 de locuitori. Aici funcționau o școală de băieți cu 22 de elevi la Stăvărești, deschisă în 1885 și două biserici — una zidită la Stăvărești în 1835 de vechiul proprietar al moșiei, Alexandru Bagdat, și o a doua la Câineni, construită de spătarul Pantazi Bagdat în 1843.

În 1925, comuna Vișani făcea parte din plasa Orașu a aceluiași județ, și era formată tot dintr-un singur sat, cu 1454 de locuitori. Comuna Câineni făcea parte din plasa Boldu a județului și avea în compunere satele Câineni, Plășoiu și Stăvărești (în continuare reședință), cu 1010 locuitori.

În 1950, județul Râmnicu Sărat a fost desființat și cele două comune au fost transferate raionului Făurei din regiunea Galați. În 1968, comuna Câineni (denumită acum Câineni-Băi) a fost desființată și inclusă în comuna Vișani, care la rândul ei a fost transferată județului Brăila.


View Larger Map

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *