Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura

Comuna Zavoaia

 

 

 

 

Comuna Zavoaia este alcatuita din satele Dudescu, atestat la 18 iunie 1594, si Davoia, centrul administrativ, cunoscut multa vreme sub numele de Slujitorii Albotesti, dupa numele locuitorilor veniti aici de la Tarla Albota, de pe langa Lacul Rezi.

 

 

 

 

 

 

 

Recensamant 2011: Populatia totala: 3152 locuitori

Adresa primarie: Strada DR. AL. Vechiu, nr. 32, cod postal 817220

Telefon: 0239/638790

Website: Nu detine

Comuna se află în partea sud-vestică a județului. Este traversată de șoseaua județeană DJ203, care o leagă spre este de orașul Însurăței (unde se termină în DN21) și spre est și nord de Ulmu, Făurei (DN2B), Jirlău și Valea Râmnicului (ultima în județul Buzău). La Zăvoaia și la Dudescu, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ211, care duce spre nord la Ianca (DN2B) la Roșiori și mai departe la Grivița (județul Ialomița; unde se termină în DN2C).

SCURT ISTORIC

Satul de reședință al comunei a apărut în 1834 și a luat numele de Slujitori-Albotești deoarece mulți dintre locuitori proveneau de la Albota și efectuau serviciu militar ca dorobanți la isprăvnicia din Focșani. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Slujitori-Albotești făcea parte din plasa Călmățuiul a județului Brăila și era formată din satele Slujitori-Albotești și Gherghești, având în total 1204 locuitori. În comună funcționau o moară cu aburi, o școală și o biserică fondată de locuitori în 1873. În acea perioadă, satul Dudescu alcătuia o comună separată, eponimă, în care locuiau 700 de locuitori. Comuna avea o școală mixtă cu 33 de elevi, o moară de vânt și o biserică fondată de fostul proprietar Ștefan Jianu.

În 1925, cele două comune făceau parte din plasa Ianca a aceluiași județ; fiecare din ele era formată doar din satul de reședință, iar Slujitori-Albotești avea 1588 de locuitori, în vreme ce Dudescu avea 1100.

În 1950, cele două comune au fost incluse în raionul Făurei din regiunea Galați. Comuna Dudescu a fost la un moment dat desființată și inclusă în comuna Slujitori-Albotești, denumită Zăvoaia. În 1968, comuna Zăvoaia a redevenit parte a județului Brăila, reînființat.

Singurul obiectiv din comuna Zăvoaia inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local este fântâna cu cumpănă, aflată la sud-vest de biserica din satul Zăvoaia, fântână ridicată în secolul al XIX-lea și clasificată drept monument memorial sau funerar.

View Larger Map

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTENERI:

Back to Top