Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
49 Views

Braila, Mina Minovici, Medic Legist si farmacist

Braila, Mina Minovici, Medic Legist si farmacist

Mina Minovici (n. 30 aprilie 1858, Braila – d. 25 aprilie 1933, Bucuresti), medic legist si farmacist. Este faimos pentru studiile aprofundate despre alacaloizii cadaverici, putrefactie, simularea bolilor mintale si antropologie medico-legala. Este fondatorul scolii romane de medicina judiciara si a fost directorul primului Institut de Medicina Legala din Romania, construit in 1892. Fondator al sistemului medico-legal moderne, a fost una dintre cele mai proeminente personalitati din acest domeniu din Europa timpurilor sale.

 

Biografie:

Mina Minovici s-a nascut in familia Minovicilor, o familie de vlahi macedonieni (aromani) originari din oraselul Tetovo din Macedonia sarbeasca. Studiile primare si gimnaziul le-a urmat in Braila. Din cauza situatiei materiale defavorabile a familiei, Minovici a fost nevoit sa-si intrerupa gimnaziul si sa se inscrie la Scoala superioara de Farmacie a lui Carol Davila, unde a urmat trei ani de practica farmaceutica ca bursieri, apoi un stagiu de doi ani de practica la farmacia Petuzalis din Braila. In 1878 a obtinut certificatul de asistent in farmacie, care ii dadea dreptul sa urmeze cursurile academice de doi ani pentru a obtine licenta in farmacie.

Anul urmator, Mina Minovici este numit de Davila preparator al cursului de chimie, iar in iunie a obtinut prin concurs postul de farmacist extern al Eforiei Spitalelor Civile, „fiind clasificat al saptelea”. Pana in 1885, urmeaza cursurile Facultatii de Medicina, lucrand in acelasi timp si ca diurnist auxiliar in laboratorul Scolii Nationale de Medicina si Farmacie. Timp de trei ani se specializeaza in toxicologie si medicina legala la Paris. Mina Minovici si-a sustinut teza de doctorat in medicina la 7 iunie 1888 cu lucrarea „Étude medico-legale sur la mort subite à la suite de coups sur l’abdomen et le larynx”. In acelasi an a fost ales membru al Societatii de Medicina Legala din Franta.

In 1892, s-a intors in tara si a inaugurat un institut medico-legal care ii poarta si in zilele noastre numele. Incepand din 1896, Mina Minovici a fost autorizat sa tina un curs liber de medicina legala la Facultatea de Drept din Bucuresti. Un an mai tarziu, a fost numit suplinitor al catedrei de medicina legala, iar in 1899 a fost definitivat pe acest post. In 1890, Minovici a devenit membru fondator al Societatii de stiinte fizice, iar in 1909 a fost numit membru in Consiliul Sanitar Superior. Din 1912 a indeplinit functia de director general al Serviciului Sanitar.

In timpul Primului Razboi Mondial a primit ordin sa ramana in Bucuresti, pe langa Crucea Rosie si Institutul Medico-Legal. Pe 15 iunie 1919 a fost ales decan al Facultatii de Medicina din Bucuresti, demnitate pe care o va onora inca de trei ori (1923, 1925 si 1930).

La numai un an dupa pensionare, in ziua de 25 aprilie 1933, Mina Minovici a incetat din viata, la varsta de 75 de ani. Ultima sa dorinta a fost citata in aceeasi zi in fata familiei si a fostilor colaboratori: „Oriunde voi muri, corpul meu sa fie adus la Institutul Medico-Legal, unde voi fi depus in capela. Serviciul religios se va face de un singur preot. Nu se va face nici un doliu. Nici un discurs. Nici o floare. Nici o parada. Voi fi transportat la cavoul meu din cimitirul Bellu cu dricul automobil. Sotia mea, care dispune de corpul meu, este rugata sa nu-mi calce ultima dorinta. Mina Minovici, 30 aprilie 1932.”

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top