Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
93 Views

Caricaturistul Costel Patrascan

Caricaturistul Costel Patrascan

Trăieşte din sclipirile pe care le aşează pe hârtie, tricouri, pereţi, chiar şi pe farfuri, dar mai ales din caricatura de presa. Costel Pătrăşcan (născut: 21 mai 1966) este cunoscut ca desenator satiric şi este nelipsit de la evenimentele care impun un strop de umor, un punct de vedere concis. A „compus” mii de caricaturi care reflectă realităţile romanesti, pamflete grafice inedite atât ca suport, cât şi ca mesaj.

Este născut în Galaţi, dar a crescut în Brăila, aici a evoluat ca grafician şi caricaturist. A debutat în decembrie 1989, în presa vremii, iar începutul anului 1990 l-a prins publicând caricaturi pe teme politice şi sociale în marile cotidiene centrale. Costel Pătrăşcan a fost declarat Caricaturistul de presă al anului 2008 şi a fost nominalizat la Gala Premiilor Clubului Român de Presă.

Se consideră un cronicar al zilei. Studiază presa, adună informaţii, trece totul prin propriile filtre şi apoi aşterne totul cu umor pe hârtie.   A expus în multe oraşe din România, dar si în Moldova, Belgia, China si Cipru. A câştigat peste 80 de premii în ţară şi 41 în străinătate, în ţări precum Japonia, Canada, Germania, Macedonia, Iran, Croaţia, China.

Întrebat dacă are o caricatură care să-l reprezinte, Costel Patrascan raspunde: „Trebuie să fii altul în fiecare zi, caricatura poate fi spontană sau poate veni după zile în şir de cautari. De aceea eu nu am o caricatură care mă reprezintă şi la care ţin, ci o sumă de caricaturi, de pamflete grafice, de obiecte care au mesaje umoristice”.

În 2007, împreună cu ziaristul Tudor Octavian, Pătrăşcan a deschis, în mansarda Centrului de Creaţie, Galeria din Pod, o uşă mereu deschisă pentru artiştii brăileni din toate domeniile.

Caricaturile lui Costel Pătrăşcan sunt ca nişte haiku-uri pline de savoare, dar învăluite într-o anumită melancolie. Există sute, poate chiar mii de caricaturişti buni. Dar foarte puţini sunt caricaturiştii adevăraţi. Diferenţa dintre un caricaturist bun şi unul adevărat o dă calitatea sufletească a celui care-şi judecă semenii prin caricatură. Fiindcă aceasta este, la urma urmei, caricatura : o Judecată de Apoi în regim de urgenţă. O Judecată de Aici. Iar Judecata propusă de Costel nu este una meschină, ranchiunoasă şi cu atât mai puţin mizantropică, à la Gogol. Nu, caricaturistul brăilean îşi simpatizează personajele, participă la dramele lor comice, adesea delirante. Personajele respective nu rămân la stadiul de schiţe umane, nu sunt numai pretext de haz, ci încarnează condiţia umană în puritatea ei genetică. Un ministru în chiloţi sau un preşedinte ţinându-se de gard stârnesc ilaritate, la prima vedere, dar şi compasiune. Caricatura lui Costel are o triplă genealogie : umor, inteligenţă, compasiune. Pentru că numai inteligenţa naşte bunătate sau compasiune. Prostia sau talentul sec niciodată.” Cristian Bădiliţă

 

Mai multe caricaturi gasiti pe site-ul personal: www.patrascan.ro

 

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top