Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
3 Views

EVENIMENT – Zilele Patrimoniului

Directia Judeteană pentru Cultura si Patrimoniu National Brăila organizează si acest an Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP) pe 22 septembrie. Tematica acestei editii este “Mestesuguri traditionale – contributia acestora la conservarea patrimoniului cultural”.

Sâmbătă, 22 septembrie, Directia Judeteană pentru Cultură si Patrimoniu National (DJCPN) organizează o serie de manifestări dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) aflate la a XX–a editie. Scopul acestora este acela de a oferi posibilitatea constientizării de către comunitătile locale a diversitătii patrimoniului national, a punerii acestuia în valoare, a vulnerabilitătii acestuia si, pe acest fond, a eforturilor necesare pentru protectia si conservarea sa.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetătenilor, cărora le oferă un mediu istoric atractiv, stimulant pentru comunicarea interpersonală. Apropierea fată de patrimoniul cultural constientizează sentimentul de apartenentă comună la valorile tării, ale regiunii, orasului sau mediului rural si îmbogăteste diversitatea societătii noastre, contribuind la buna întelegere mutuală între cetăteni.

Patrimoniul poate fi folosit ca element catalizator pentru coeziunea socială si promovarea responsabilitătii cetătenilor pentru mediul lor de viată. Fiecare comunitate asociază patrimoniului cultural anumite valori, cu care se identifică iar, în cadrul dezvoltării durabile, patrimoniul cultural constituie o resursă posibil de utilizat, în scopul cresterii prosperitătii locuitorilor.

ZEP este un semn de democratie europeană, de acces liber la valorile culturale cu un deosebit impact asupra comunicării între persoane, manifestările încercând să sensibilizeze constiintele asupra existentei valorilor cu vechime purtătoare a memoriei înaintasilor, care nu merită să fie distruse.

Tema sub care se vor desfăsura evenimentele culturale ale editiei românesti ZEP 2012 este “Mestesuguri traditionale – contributia acestora la conservarea patrimoniului cultural”, iar manifestarea dedicată subiectului sus-precizat, în organizarea Directiei Judetene pentru Cultură si Patrimoniu National, constă în vernisarea unei expozitii fotografice de autor – Liviu Dediu, dedicată cunoasterii si popularizării valorilor patrimoniului cultural imaterial din judetul Brăila, în domeniul mestesugurilor traditionale.

Evenimentul se va desfăsura în data de 22 septembrie, începând cu ora 11.00, la sediul DJCPN de pe Strada Mihai Eminescu nr. 10-12. Expozitia va fi deschisă publicului în perioada 22 septembrie – 22 octombrie.

Gina Bahor

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top