Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
48 Views

Trupa de teatru AMBITIOSII, Braila

Trupa de teatru AMBITIOSII

Din luna mai a anului de gratie 2010 functioneaza in cadrul Bibliotecii Judetene Panait Istrati Braila trupa de teatru AMBITIOSII. Compusa din persoane intelectuale ajunse la varsta cresterii nepotilor si adresandu-se in special acestei categorii sociale, trupa este integrata in mod fericit Clubului Seniorilor, pe care il gestionez din luna octombrie 2009.

Scopurile demersului meu artistic au vizat:
1. Atragerea si fidelizarea publicului de varsta a IIIa la biblioteca, prin activitati diferite de cele propuse de oferta traditionala a institutiei noastre. Am remarcat in prealabil ca la manifestarile culturale realizate veneau aceleasi persoane interesate, putine la numar, care s-ar fi pierdut in timp din cauze naturale. Acum, Clubul Seniorilor, cu cei 50 de membri activi (numarul acestora ramane constant), devine principala sursa a publicului pentru lansarile si vernisajele noastre;
2. Promovarea volumelor de literatura romana, in special cele de dramaturgie si de poezie. Spectacolele noastre cuprinzand si recitari, „actorii” sunt provocati sa caute in biblioteca poeziile pe care sa le prezinte publicului. S-a creat astfel o ”concurenta” pozitiva intre ei, caci nu pot avea bucuria de a deschide spectacolele decat cei care au poeziile adecvate scopului nostru;
3. Petrecerea, in mod placut, a unei perioade de timp. Repetitiile si, mai ales, deplasarile in turnee, sunt ocazii de amuzament teribil intre membrii grupului. Aceasta creaza o anume coeziune, in timp legandu-se adevarate prietenii intre „actori.”

In scurta sa existenta, trupa a dat numeroase reprezentatii la caminele pentru persoane varstnice din zona, dar a avut spectacole si in tara (Alba Iulia, Brasov, Galati, Medias, Sibiu, Tulcea, Maramures). De cele mai multe ori, spectacolele au fost sustinute la sediile bibliotecilor si la camine pentru persoane varstnice, dar si in alte locatii, ca sediul unui hotel, cu ocazia Conferintei Nationale a ANBBPR, Brasov, octombrie 2010. Urmare a acestor deplasari, doua din bibliotecile judetene din tara („Alexandru si Aristia Aman” Dolj si „Panait Cerna” Tulcea) au inceput deja demersuri pentru realizarea unor trupe de teatru similare. De mentionat ca toate deplasarile in tara au fost efectuate cu resursele proprii ale seniorilor, echipa neavand finantare din surse exterioare.

Nu in ultimul rand, se cuvine amintit ca am obtinut pentru trupa de teatru AMBITIOSII, printr-un proiect cu finantare IREX – Romania, un grant pentru achizitionarea materialialelor necasare unui functionari corecte a trupei: cortina, scena mobila, instalatie de sunet si lumini.

Prin prezentarea pe care am facut-o in Power Point, am punctat cele mai interesante momente ale functionarii acestui demers artistic, de la fondare si pana la ultimul nostru spectacol, din data de de 5 decembrie 2012, la Tulcea.

Dr. Eduard Claudiu BRAILEANU,
Sef serviciu Relatii Publice
Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila,
Tel: 0752 89 24 04
Mail: claudiubraileanu@yahoo.fr

Mai multe poze cu Trupa de teatru Ambitiosii AICI

Comentarii

1 COMMENT
  1. chivu maria

    clubul pensionarilor ambitiosi se straduesc sajoace pese de referinta .cluburile din tara ii gazduesc cu artisti pensionari braileni si cu pesa gaitelle .

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top