Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
91 Views

Actrita Maria Filotti din Braila

Actrita Maria Filotti din Braila

Actrita Maria Filotti din Braila

Maria Filotti s-a nascut in comuna Batogu, de langa Braila, „un sat asezat in ses, cam intre garile Ianca si Dedulesti, in apropierea rausorului Calmatui, care era tare poznas: cand era uscat ca-n palma, cand se revarsa inecand recolta.”. Era in clasele primare, la Braila, cand a vazut prima piesa de teatru. Pe vremea aceea nu exista la Braila un liceu de stat pentru fete, asa ca, dupa absolvirea cursului primar, in anul 1895, a fost inscrisa ca interna la o institutie particulara, „Scoala secundara de fete”, condusa de o asociatie de profesori si care purta numele intemeietorilor ei, un grec si un italian: Penetis si Zurmali.

Examenul de bacalaureat l-a sustinut la Liceul I.C. Massim, sectia clasica, incheind cu o „dizertatie” cu tema „Opera politica si literara a lui Dumitrie Cantemir”. Presedintele comisiei de examinare era profesorul universitar Stefan Sihleanu, director al Teatrului National Bucuresti in acea perioada. Sihleanu este cel care descopera calitatile artistice innascute ale Mariei Filotti.

Dupa terminarea studiilor liceale s-a inscris la Universitatea din Bucuresti la sectiile Litere, Filosofie si Drept, dar Stefan Sihleanu a determinat-o sa incerce si la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica. La Conservator a fost eleva maestrei Aristizza Romanescu, care ii va spune ce bucurii ii poate darui scena si care-l va convinge pe tatal viitoarei artiste, cu ocazia unui turneu a teatrului din Craiova in drum spre Teatrul National din Iasi, sa nu se impotriveasca ca Maria sa faca teatru. Din clipa aceea teatrul a prins-o in mrejele ei, dupa marturiile artistei.

In anul 1905 a facut un alt turneu, cu Petre Sturdza – jucand in piesa lui Giacosa, Ca frunzele – si apoi cu Petre Liciu. Renunta la Facultatea de Drept. In anul 1906 da examenul de absolvire a Conservatorului cu Fedra. In primavara aceluiasi an, Maria Filotti accepta, la indemnul profesoarei sale, propunerea pe care i-o facuse scriitorul Haralamb Lecca, ce fusese numit director la Teatrul National din Iasi, si semneaza un contract pentru o stagiune la acel teatru incepand de la 1 septembrie 1906. Din aceasta cauza, se va muta si cu ultimul an de studii la Facultatea de litere din Iasi.

Pentru examenul de absolvire s-a pregatit cu maestrul Nottara piesa Fratii – in care dadea replica unor colegi ce-si treceau examenul – si piesa „Fantana Blanduziei”, care se juca pentru productia de absolvire a promotiei 1906, de elevii din ultimii ani de la clasele celor doi profesori, impreuna. Examenul l-a dat pe scena Teatrului National Bucuresti, unde pasea pentru prima data. Alexandru Davila,  director al Teatrului National, era si presedintele comisiei. El o remarca pe Maria Filotti si vrea sa-i ofere un contract, dar Haralamb Lecca nu este de acord sa rezilieze contractul spre binele ei, pentru a capata siguranta si incredere.

La Iasi, in primul an de cariera, inaintea premierei de debut ” In lumea mare” de Dumas – fiul, a jucat pe Nerra din „Fantana Blanduziei” , intr-un spectacol festiv, organizat cu prilejul dezvelirii bustului lui Alecsandri, in fata Teatrului National. In cele cateva luni ale stagiunii, din octombrie 1906 pana in februarie 1907 a jucat urmatoarele roluri: Berta din „Victimele legii”, Germaine din „Banii” a lui Octave Mirbeau, Clara Torini din „Jucatorii de carti”, de H. Lecca, Thomry din „Martira”, de Jean Richepin, Heriette din „Doua orfeline”, „Vijelia”, de Bernstein, si Nelly Rosier din „Stafia barbatului”.

In aprilie 1907, in cursul turneului cu Agatha Barsescu a fost chemata la Bucuresti pentru semnarea contractului cu Teatrul National. A debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti in seara de 29 septembrie 1907, la deschiderea stagiunii, cu rolul Vidrei din „Razvan si Vidra” de Hasdeu.

A jucat in 167 de piese dintre care in 45 a detinut roluri principale. A jucat alaturi de marii inaintasi ca, Nottara, Aristizza Romanescu, Agatha Barsescu, Petre Liciu. A avut parteneri admirabili Aristide Demetriade, Nicolae Soreanu, Tony Bulandra. Rolurile au fost multe si variate, pe registre multiple, de la ingenue pana la femei fatale, regine, personaje clasice, personaje de legenda, cochete si, „din cand in cand … cate un om adevarat”.

Timp de trei decenii a fost profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica Bucuresti.

Din 1930 a fost aleasa presedinta Sindicatului Artistilor Dramatici si Lirici, a fost membra, ca reprezentanta a Romaniei, in Comitetul International al Societatii Universale de Teatru si societara de onoare a Teatrului National Bucuresti.

Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romine, actritei Maria Filotti i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romine „pentru merite deosebite, pentru realizari valoroase in arta si pentru activitate merituoasa”.

Teatrul din Braila poarta numele Mariei Filotti din 1969.

Teatrul Maria Filotti din Braila

Autor: Cornelius Octavian Dospina

Maria Filotti este mama scriitorului si producatorului Ion Filotti Cantacuzino si bunica actorului Serban Cantacuzino.

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top