Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
1316 Views

Filantropul Nedelcu P. Chercea din Braila

Filantropul Nedelcu Chercea din Braila

Nedelcu Chercea

Nedelcu P. Chercea s-a nascult pe 7 iulie 1857 in comuna suburbana Vatra Veche (care, peste ani, se va numi cartierul Nedelcu P. Chercea).

A invatat rotaria, insa, prin munca cinstita, a facut o avere colosala, pe care a donat-o. Batranii spun ca industriasul Nedelcu Chercea ar fi gasit o comoara ascunsa in hrube, de pe vremea turcilor, si ca astfel s-ar fi imbogatit.

A ridicat biserici si institutii de binefacere in Braila, Galati, Tulcea, ba si la Muntele Athos, pe timpul banditului Terente. Fabricant de „lanturi, cuie si caiele”, Nedelcu P. Chercea, fostul proprietar al uzinelor „Laminorul” – de departe, cel mai mare filantrop brailean -, e reprezentativ pentru spiritul braileanului de altadata.

 

Nu exista brailean care sa nu fi auzit de Chercea, bogatasul devenit, alaturi de Terente si Panait Istrati, simbol al urbei dunarene, omul care, impreuna cu sotia sa, Ana, a lansat sloganul nepieritor „Totul pentru patrie, nimic pentru noi”.

„In 1934, marele industrias si filantrop a intocmit un Act de donatie prin care lasa brailenilor primaria din comuna Nedelcu P. Chercea, dispensarul, scoala de baieti si fete si gradinita de copii.

Acelasi mare donator lasa viitorimii clopotnita bisericii „Sf. Arhangheli”, biserica „Sf. Mare Mucenic Mina”, casa parohiala si monumentul „Victoria”, realizat din bronz si granit. Toate fusesera ridicate pe cheltuiala sa. Nimeni, niciodata, nu a mai facut asa ceva”, a precizat arhivistul Stefania Botez.

Chercea a donat Liceului de Fete din Braila si scolii din Ghecet (Tulcea) mobilierul si materialul didactic, inainte de primul Razboi Mondial.

A construit, in 1928, biserica „Sf. Mare Mucenic Mina”, scoala care acum ii poarta numele (fosta nr. 13), gradinita, casa parohiala, localul primariei si dispensarul din Chercea, in perioada 1919-1936.

In 1922, a ridicat clopotnita bisericii „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din centrul Brailei. Avea prieteni in mai toate etniile urbei. Asa se face ca, in ’24, a donat Comunitatii Israelite din Braila un corp de cladiri pe Regala, pe care l-a transformat in dispensar.

Amintirea filantropului Nedelcu Chercea e inca vie printre brailenii de toate varstele. Batranii spun ca industriasul a ajutat familiile tinere, le-a dat zestre fetelor si pamant celor fara un rost pe lume. Era, insa, cumpatat si modest. Nu arunca cu bani.

Se spune ca, plimbandu-se pe Regala, cu bastonul pe brat, industriasul se apleca, daca vedea o potcoava veche, o stergea cu batista si o baga in buzunar, pentru ca „e pacat sa se piarda fierul”. Asa era de chibzuit.

Si astazi pot fi vazute, in „buricul targului”, adevarate palate care i-au apartinut magnatului brailean.

Chipurile zugravite ale ctitorilor pot fi vazute si astazi, la intrarea in lacasul ctitorit de ei. Sotii Chercea erau crestini evlaviosi, cu frica de Dumnezeu si n-au precupetit nimic spre a-si imparti bucuriile cu alti braileni.

Filantropul Nedelcu P. Chercea din Braila

Sursa: Liviu Dediu

sursa: adevarul.ro

Comentarii

5 COMMENTS
 1. Amadeo

  Si cand ma gandesc ca am predat la scoala Nedelcu Chercea fara sa am idee cine era „tipul”. Shame on me!
  (bravo Stafidutza)

  1. StafidutZ

   Multi, foarte multi braileni nu cunosc istoria orasului nostru printre care ma aflu si eu…. din cauza asta m-am apucat de acest site 🙂

 2. Nunus

  Pana la adolescenta am locuit in cartierul N.P. Chercea ( pe care comunistii il botezasera 1 Mai ) si am invatat tpti anii de primara la scoala facuta de Chercea.
  Nu am uitat niciodata de unde am plecat !

 3. GALACTION

  ASTFEL DE OAMENI NU MAI INTALNIM SI NICI NU SE VOR MAI NASTE !
  VREMURILE DE OMENIE , MARINIMIE PENTRU SEMENI SI COMUNITATE AU DISPARUT , IN LOC MANIFESTANDU-SE LACOMIA , HOTIA , PERFIDIA SI RESTUL „CALITATILOR ” DIN CUTIA PANDOREI !
  PACAT … INDEOSEBI PENTRU BRAILA !!!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top