Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
525 Views

Catedrala NASTEREA DOMNULUI Braila

Din initiativa P.S. Arhiereu – Vicar Casian Gãlãteanul si prin bunã vointa autoritãtilor locale, în anul 1990, în ziua de 16 aprilie a avut loc sfintirea locului catedralei, în prezenta a 40.000 de brãileni.

.. .Astfel, catedrala brãileanã poate fi consideratã, cum a spus P.S. Episcop Casian, „catedrala cu numãrul l între toate bisericile ridicate în România dupã 1989″. Asezarea pietrei de temelie -16 aprilie 1990, în a doua zi a Praznicului învierii Domnului – a fost primul act pastoral al tânãrului, entuziastului ierarh, de curând instalat ca arhiereu-vicar al Eparhiei Dunãrii de Jos, Prea Sfintitul dr. Casian Crãciun. Cu acel prilej -în prezenta reprezentantilor de atunci ai statului, ai armatei, culturii si vietii politice, dar mai ales a peste 40.000 de cetãteni – s-a rânduit ca hram al catedralei praznicul Nasterii Domnului, într-o legãturã profundã si spre vesnica pomenire a copiilor si adolescenþilor ucisi în acel sângeros decembrie 1989.

… Proiectul lucrãrii în cauzã a fost ales în urma unui concurs, care a avut loc în cadrul primului Simpozion national cu tema: „ Spatiul eclezial ca expresie a Traditiei”, tinut dupã 1989, având ca si câstigãtor proiectul Institutului de Proiectare Brãila, actualmente S.C. „Prodomus” S.A. Proiectul a fost coordonat de cãtre dl arh. Gheorghe Luca, având în cadrul colectivului de proiectare pe dl.ing. Ionel Bãnicã, verificator tehnic autorizat, privind partea de rezistentã…

CITEVA REPERE DIN ISTORIC

-1990–16 aprilie. P.S. Casian pune piatra de temelie la Catedrala „Nasterea Domnului“ din Braila.

-1994–2 mai. P.S. Casian sfinteste capela „Învierea Domnului si Sfintii 40 de Mucenici“ din parohia „Nasterea Domnului“ – Braila. Aceasta bisericuta avea sa adune sute de credinciosi si sprijinitori ai viitoarei Catedrale.Din 2006–22 mai in aceasta capela serviciul religios este oficiat de preot si interpretat de un teolog specialist in comunicare si limbaj mimico-gestual pentru nevoile persoanelor cu deficiente de auz si vorbire.

-1994–23 septembrie. Întrunirea la Braila a Comitetului de initiatori si sprijinitori ai noii Catedrale „Nasterea Domnului“.

-1998–1 noiembrie. P.S. Casian sfinteste locul pentru zidirea bisericii „Nasterea Maicii Domnului“ în municipiul Braila.

-1998–24 decembrie. P.S. Casian binecuvânteaza altarul  bisericii „Nasterea Domnului“ din municipiul Braila  – Mai multe informatii gasiti AICI

Visul locuitorilor Brailei,mai ales a celor din cartierele Hipodrom si Dorobanti de a avea un locas de cult ortodox de nivelul unei catedrale este pe cale sa prinda viata cit mai curind.

Catedrala NASTEREA  DOMNULUI ,dupa o lunga asteptare si o munca neistovita a P.S.CASIAN Episcop al DUNARII de JOS,a preotului paroh COSTEL VATRA ajutat de mai multi oficiali din municipiu si judet, ctitori si enoriasi,este in stadiul de finalizare.

sursa: Catedrala Nasterea Domnului

 

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top