Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
193 Views

„De ce eu?”, filmul inspirat de cazul Panait – proiecție de gală la Brăila

De ce eu, filmul inspirat de cazul Panait proiecție de gală la Brăila

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, va avea o proiecție de gală la Brăila joi, 5 martie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Tineretului. La eveniment vor lua parte regizorul Tudor Giurgiu și actorii Emilian Oprea, Alin Florea, Liviu Pintileasa, Mihai Constantin, Andreea Vasile.

Biletele pot fi achiziționate în avans, începând din 23 februarie, din rețeaua Bilet.ro, iar de la Casa de Cultură a Tineretului, doar în ziua proiecției, de la 16.00. De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și rulează în cinematografele din România din 27 februarie. În Brăila, va putea fi vizionat din 27 februarie la Cinema City.

Trei dintre invitații care se vor întâlni cu publicul brăilean pe 5 martie sunt actori îndrăgiți ai Teatrului „Maria Filotti” din Brăila: Emilian Oprea, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema, Liviu Pintileasa, în rolul unui coleg al procurorului Cristian, și Alin Florea, care-l interpretează pe personajul inspirat de procurorul Alexandru Lele. Spectatorii vor avea ocazia să-i vadă și pe marele ecran, într-un thriller politic inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa.

Mihai Constantin_De ce eu

Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, declară regizorul Tudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

În film joacă și Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după Legături bolnăvicioase și Despre oameni și melci, a fost apreciat de presa internațională la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicația americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca fiind „atractiv vizual și solid realizat”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată. „Impecabil și atent la fiecare detaliu”, apreciază și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru.

 

Trailerul oficial:


Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul

 

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top