Docurile din Portul Braila
Docurile din Portul Braila, considerate in anumite perioade ca fiind prea mici pentru activitatea portului, ocupa o suprafata de 50 ha si sunt compuse din bazinul docurilor si incinta docurilor.
Antrepriza lucrarilor pentru bazin, chei, fundatiile magaziilor si antrepozitelor a fost incredintata firmei olandeze Schram Wouters & Oringa; executia sarpantei metalice a magaziei si a depozitor a revenit societatii internationale Braine-Le-Comte, iar antrepriza cladirilor administratiei a fost data Societatii Romane de Constructii.
Cheiul vertical a fost construit din beton si asezat pe o saltea de fascine fixata in 5700 de piloni batuti in pamant, fiind prevazut cu stalpi de lemn pentru proponirea vaselor, cu capison de fonta si cu legaturi de fier in zid. Magazia cu silozuri pentru cereale cu instalatiile mecanice aferente are inaltimea de 22 m, are 336 de celule cu o capacitate totala de 2600 de vagoane de grau.
In docuri se mai aflau: magazia Intgrepozite (1891), magazia cu rampe de beton pentru descarcarea marfurilor la inaltimea vagoanelor (1919), magazia Comision (1905), magazia pentru pastrarea matgerialelor si a uneltelor de cale ferata, magazia pentru conservat lemne, patru magazii si un hangar, un beci cu armatura de fier folosit pentru pastrarea uleiului (1906). O parte a acestor magazii erau exploatate de docuri altele erau concesionate vapoarelor postale ale companiilor de navigatie: Fraissinet, Sitmar si Lloydiar altele erau inchiriate.
Acesta este cel mai extins ansamblu de arhitectura industriala, martor al dezvoltarii comertului cu grau prin port si al formarii burgheziei comerciale in orasul Braila. S-a pastrat aproape integral pana in anul 1990, cand au inceput sa fie daramate magaziile si demontate vechile instalatii.
LEAVE YOUR COMMENT