Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
146 Views

Rezultatul Galei Premiilor Culturale Brailene, editia a-IV-a

Gala Premiilor Culturale Brailene 2015

Vineri 30 ianuarie, incepand cu ora 17.00, Sala Studio a Teatrului “Maria Filotti” a fost neîncăpătoare pentru invitații editiei a –IV-a a Galei Premiilor Culturale Brăilene, pentru anul 2014. Amfitrionii evenimentului au fost Ana Hărăpescu – director al Direcției Județene de Cultură Brăila și Lucian Sabados – directorul Teatrului “Maria Filotti”.

Acest proiect cultural, ajuns la a patra ediţie, s-a dorit a fi un mijloc de recunoastere şi recompensare a valorii, de stimulare şi promovare a eforturilor, acţiunilor, demersurilor, proiectelor şi, oricăror produse şi servicii culturale făcute în beneficiul Brăilei şi comunităţii brăilene, atât de către instituţiile publice de cultură, cât şi de asociaţii, fundaţii, persoane fizice sau juridice şi simpli cetăţeni ai Brăilei, cu iubire, interes şi dăruire pentru viaţa cultural spirituală a Brăilei.

Camelia Gușatu

Au fost acordate Diplome de Onoare, Diplome şi Trofee de Excelenţă pe 12 secțiuni. La secțiunea administrație publică prima nominalizare a fost pentru Camelia Gușatu, Director executiv al Direcţiei Cultură, Învăţământ, Sport şi Turism din cadrul Primăriei Brăila, pentru promptitudinea, eficienţa şi generozitatea implicării în parteneriatul cultural local-central. La aceeași secțiune a primiit diplomă de onoare Iuliana Neagu director executiv al Direcției de Startegii din cadrul Primăriei Brăila, pentru proiectele de reabilitare şi punere în valoare a monumentelor istorice, din anul 2014. Tot la această secțiune a mai primit diplomă de onoare primarul comunei Mircea Vodă.

Profesoara Veronica Dobrin

Actorul Bujor Măcrin a primit Post Mortem Diplomă și Trofeu de Excelență pentru întreaga carieră dedicată scenei la Secţiunea Promovarea Culturală a Brăilei, cu un Laudațio prezentat de profesoara Veronica Dobrin, fost director al Teatrului Maria Filotti. La aceeași secțiune au primit diplome de onoare Constanța Abălașei Donosă pentru deosebita generozitate manifestată prin sutele de donaţii ale lucrărilor sale la instituţii de prestigiu, locale, în ţară şi dincolo de hotarele ei și Editura Istros a Muzelui Brăilei Carol I.

Constanța Abălașei Donosă

La secțiunea Prietenii Culturii Brăilene a primit o nominalizare Stela Șerbu Răducan, membră a Cenaclului Umoriştilor Brăileni „Ştefan Tropcea” – pentru talentul şi tenacitatea reprezentării feminine în spaţiul umoristic brăilean, iar profesorul Constantin Gherghinoiu și cantautorul Mihai Napu au primit diplome de onoare. De altfel Napu a spus că își iubește soția, la fel cum iubește și Brăila.

Dr. arhitect Sergiu Nistor

La aceeași secțiune prof. Dr. arhitect Sergiu Nistor, în prezent consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, a primit diploma și Trofeu de Excelență pentru activitatea dedicată promovării valorilor cultural–arhitecturale, urbanistice şi peisagistice ale Brăilei, în plan naţional şi internaţional. Neputând să fie prezent la eveniment Sergiu Nistor a trimis un cuvânt adresat Brăilenilor, pe care l-a citit cu multă emoție fostul său coleg de facultate, arhitectul Marcian Roman.

Chitară clasică Milonga

După o pauză muzicală în care trio-ul de chitară clasică ”Milonga”, a încântat publicul cu melodiile lor, Gala a continuat cu premiile de la secțiunea Instituții Publice, în care Emilena Huiu, de la Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire din subordinea Primăriei Municipiului Brăila și Luminița Mihailov de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est au primit diplome de onoare.

Dl. Prof. IOAN MUNTEANU

Directorul Bibliotecii Panait Istrati, Dragoș Adrian Neagu a primit Diploma și Trofeu de Excelență pentru permanenta, consistenta şi înalta calitate a participării la viaţa culturală în toate componentele ei, la nivel local, naţional şi european. Laudatio – Dl. Prof. IOAN MUNTEANU

Secţiunea Protejarea Monumentele Istorice a avut trei nominalizări: Grațian Dorin Grosu – pentru calitatea superioară a proiectului de restaurare a faţadelor imobilului din Str. „1 Decembrie 1918” nr. 146, Georgian Negură – pentru calitatea superioară a execuţiei proiectului de reabilitare şi punere în valoare a imobilului din Piaţa Traian nr. 6 și familiei Dragoș și Mihaela Cristache pentru grija recuperării şi restituirii către brăileni a atmosferei tradiţionale a urbei, prin amenajarea adecvată a interiorului „Casei Domneşti” din B-dul Cuza nr. 87. La aceeași secțiune SC CIC-CONS SRL a primit diploma de onoare pentru proiectele de restaurare şi punere în valoare a unor monumente istorice din Municipiul Brăila. Arhitectul Călin Hoinărescu a primit diplomă și Trofeul de Excelență pentru pentru proiectul de restaurare a Vechii Stăreţii a Mănăstirii Voievodale Măxineni, prin firma SC Restitutio SRL.

tudor octavian

Secţiunea Patrimoniu Cultural Mobil și Imaterial, a avut o nominalizare pentru Grupul de colindători de ceată bărbătească din Comuna Gropeni – pentru păstrarea şi promovarea colindelor specifice zonei și o diplomă de onoare Muzeului Brăilei „CAROL I” – pentru proiectul educaţional: „Să descoperim şi să cunoaştem valorile istorice şi tradiţiile satului nostru”. La aceeași secțiune Tudor Octavian a primit Trofeul de Excelență, pentru o viaţă dedicată descoperirii şi promovării unor autentice valori de patrimoniu cultural mobil naţional şi internaţional, în domeniile: Artă plastică şi Carte rară.

Luminita Dascalul Gala Premiilor Culturale Brailene

La secţiunea Cultură scisă, Luminița Dascălu a primi o nominalizare ca redactor-fondator al revistei semestriale de poezie „POEM CAFFE”, iar președintele CJ Brăila, Viorel Mortu, cu pseudonimul literar Viorel Coman, a primit diploma de onoare pentru întreaga activitate editorială şi consistenţa participărilor sale la viaţa culturală locală. Tot diplomă de onoare la această secțiune a primit și profesorul Dumitru Anghel pentru volumul de antologie şi critică literară „ O samă de scriitori”. Trofeul de excelență la această secțiune a fost acordat Post Mortem scriitorului Fănuș Neagu pentru originalitatea aparte, prolifica sa activitate literară şi incontestabila contribuţie la dezvoltarea literaturii române contemporane.

Gabriel Lala Gala Premiilor Culturale Brailene

Secţiunea Societatea Civilă a propus două nominalizări, acordate doamnei Teodora Ilie de la Organizația ”Trebuie” și lui Gabriel Lâlă de la Asociaţiei Club Turism „PROILAVIA”. Diplome de onoare la această secțiunea le-au fost acordate doamnei Vera Maxim pentru sprijinirea apariţiei revistei semestriale de poezie “POEM CAFFE” şi găzduirea activităţilor culturale din jurul publicaţiei și domnului Camil Silvian Dragomir de la Clubul Understage pentru găzduirea şi sprijinire a teatrului neconvenţional în Brăila.

Teatrului de Păpuși Cărăbuș, actorul Florin Chirpac

Secțiunea Teatru- Film a conferit două diplome de onoare pentru managerul Teatrului de Păpuși Cărăbuș, actorul Florin Chirpac pentru organizarea Festivalului Naţional de Teatru pentru Copii și Trupei ”Spiridușii” a Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” – Brăila, coordonator Cătălina Nedelea, pentru locul I obţinut la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii „NEGHINIŢĂ” – Bacău 2014. Trofeul de excelență la această categorie i-a fost conferit managerului Teatrului ”Maria Filotti”, Lucian Sabados.

Lucian Sabados

 

Secţiunea ARTE VIZUALE a avut o nominalizare pentru Ana Maria Paloșanu pentru Marele Premiu obţinut la Concursul Naţional de Grafică „Gheorghe Naum”, iar Filiala Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici a primit diploma de onoare pentru calitate a manifestărilor expoziţionale, locale şi naţionale. Trofeul de excelențăla această secțiune i-a revenit Biancăi Pârlog pentru reprezentarea de excepţie a urbei natale, cu lucrări personale, în cele peste 100 de expoziţii naţionale şi internaţionale, la care a participat şi a fost premiată. Laudatio pentru câștigătoarea premiului a fost prezentat în stilul caracteristic de profesorul Hugo Mărăcineanu.

Hugo Maracineanu Gala Premiilor Culturale Brailene

Secţiunea mass-media a acordat o nominalizare pentru Nicoleta Butnaru, pentru iniţierea şi coordonarea cercului de jurnalistică al Palatului Copiilor Brăila : „ Micii ziarişti brăileni”. Diplomă de onoare pentru această categorie a fost acordată pentru al doilea an consecutiv site-ului „Brăilapebune.net”- administrator LUCIAN CRESTEZ (StafidutZ Stafi), pentru consecvenţa şi acurateţea promovării culturii şi istoriei Brăilei, în mediul on-line. Tot diplomă de onoare a primit și Revistei on-line „ZEIT” – Proiect iniţiat şi condus de Cătălin Nicolae Moldoveanu, pentru activitatea editorială multiculturală, naţională şi internaţională.

Gala Premiilor culturale brailene

Grupului „Steluţe Dunărene” – coordonator Profesor Liliana Toader, a primit diplomă de onoare la secțiunea muzică, pentru rezultatele deosebite obţinute la cea de-a XIV–a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare a Cântecelor de Iarnă pentru Copii „ Flori de gheață”, dar și Corului bărbătesc „Armonia” al Casei Municipale de Cultură–Brăila, dirijor Profesor Preot Ioan Păvăloiu, pentru locul al III-lea obţinut la Festivalul Coral Internaţional „Antonio Vivaldi „ – Piteşti 2014.

Trupa Antic Braila

Gala a fost întreținută și de alte momente muzicale oferite de trupa de muzică folk ”Antic”, în componența Marian Marinescu, Laura Șoga, Cristina Marinescu și Claudiu Popa, de Lucian Sabados și prietenii săi care au oferit un recital de jazz și de cantautorul Mihai Napu.

Leonard Puia

Mihai Napu Gala Premiilor Culturale Brailene

 

Gala Premiilor Culturale, Editia a-III-a

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top