Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
361 Views

Rezumatul premiilor culturale brailene editia a III-a

Rezumatul premiilor culturale brailene

Luni, 24 Februarie 2014, incepand cu ora 16:30, a avut loc cea de-a treia editie a Galei Premiilor Culturale Brailene, chiar cu ocazia sarbatorii dacice de “Dragobete”. Evenimentul a fost sustinut si prezentat in Sala Mare a Teatrului “Maria Filotii”, de catre doamna Ana Harapescu, directorul Directiei pentru Cultura, si domnul Lucian Sabados, directorul general al Teatrului “Maria Filotii”, impreuna cu secretarul general adjunct al Ministerului Culturii, doamna Luminita Constantin.

Mult asteptatul eveniment a fost organizat de catre Directia pentru Cultura a orasului Braila, in colaborare cu Teatrul “Maria Filotii” si a Clubului “Rotary” Braila si “Dedal Bahmat” S.R.L. Galati.

Pentru fiecare sectiune in parte au fost premiati diferiti oameni de valoare si cultura ai orasului, cum ar fi: artisti, oameni de cultura remarcabili, scriitori, organizatii non-guvernamentale, ziaristi, anumite scoli si licee.

S-au acordat diverse premii: trofee, diplome de onoare si diplome de excelenta, tuturor celor care au avut realizari notabile, debuturi si proiecte remarcabile pe tot parcursul anului precedent.

Pentru prima sectiune, “Admnistratie Publica”, premiul de excelenta a revenit Primariei Municipiului Braila, pentru consecventa si calitatea efortului de sustinere, inovare si promovare a culturii locale. Au mai fost acordate, de asemenea, trei premii de onoare; Consiliului Judetean Braila; Primariei comunei Gradistea si Scolii “Emil Racovita”, si Primariei comunei Silistea, si o nominalizare, S.U.P.A F.L.C. din subordinea Primariei orasului Braila.

La cea de-a doua sectiune, “Instituii Publice”, premiul de excelenta a fost acordat Liceului de Arta “Hariclea Darclee”, pentru performantele obtinute la olimpiadele scolare nationale de specialitate, trei premii de onoare (Centrul de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale; Casa de Cultura a Municipiului Braila, si Bibliotecii judetene “Panait Istrati”), si o nominalizare (locotenent colonelului Cristian Gavriliu, din cadrul I.S.U. Dunarea Braila).

La sectiunea “Protejarea Monumentelor Istorice”, premiul de onoare a fost acordat domnului farmacist Primar – Ion Bobaru, cel de excelenta, domnului Cornel Pipera, iar nominalizata a fost doamna architect Iulia Jalba.

La sectiunea a patra, “Patrimoniul Cultural Mobil si Imaterial”, premiile au mers catre: domnul Vasile Parisescu, pentru profesionalismul si efortul dedicat artei plastice romanesti – premiu de excelenta; Ansamblului de dans “Museteanca” – Insuratei si Palatului Copiilor – Braila (premii de onoare). Nominalizat la aceasta sectiune a fost Ansamblul “Spicul” – comuna Silistea.

Cea de-a cincea categorie a galei, “Cultura Scrisa”, premiile de onoare au fost acordate: domnului profesor Gheorghe Calota; domnului Nicolae Grigore Marasanu si domnului profesor Vasile Ioan Zbarcea. Nominalizata la aceasta categorie a fost Scoala gimnaziala “Constantin Sandu Aldea” – Braila, pentru organizarea Festivalului National de Creatie si Interpretare “Ana Blandiana”, iar premiul de excelenta doamnei profesor Maria Cogalniceanu, pentru aparitiile editoriale si promovarea operei lui Panait Istrati.

Categoria “Arte Vizuale”, a primit o nominalizare, doamnei Raluca Spataru, si doua premii de onoare: Scolii Populare de Arte “Vespasian Lungu” si domnului Gheorghe Mosorescu.

La categoria “Teatru si Film”, a primit premiul de excelenta doamna Catalina Buzoianu, pentru intreaga activitate artistica si regizorala. Premiile de onoare au mers catre distinsa actrita – doamna Liliana Ghita (pentru distributiile de succes din repertoriul teatral si cinematografic national), si actorului Zane Jarcu (pentru rolul Danezu’, din productia MediaPro Pictures “Ingeri pierduti”). Nominalizat la aceasta sectiune a fost tanarul si talentatul actor – Adrian Stefan, pentru premiul “Cel mai promitator actor”, din cadrul Festivalului de Teatru EuroArt – Iasi.

Cea de-a noua sectiune, “Muzica”, premiul de excelenta a fost acordat mult-cunoscutului Nicu Alifantis, pentru cei 40 de ani dedicati muzicii romanesti. Premiile de onoare au mers trupei The Ancestors, pentru rezultatele obtinute la concursurile muzicale de rock, si celor doi veterani ai muzicii corale: profesorii Maricica si Stefan Lupu, pentru promovarea si dezvoltarea muzicii corale.

Mult-asteptata sectiune “Promovarea Culturala a Brailei”, l-a avut ca nominalizat pe administratorul site-ului brailapebune.net, Lucian Crestez (StafidutZ), pentru tot devotamentul, toata implicarea si dedicarea promovarii culturale a urbei danubiene, in mediul virtual.

Rezumatul premiilor culturale brailene editia a III-a

Premiul de excelenta a fost acordat trupei de folk “Antic”, pentru rezultatele obtinute la festivalurile si concursurile: Chira Chiralina” si “Om Bun”, trupa fiind alcatuita din patru membri: Marian Marinescu – voce si chitara, Laura Elena Soga – voce si blockflote, Cristina Marinescu – chitara bass, si Mihai Chirman – vioara. Cele doua premii de onoare au mers catre: David Segal Iancu – Presedinte al Comunitatii Evreilor din Braila si Lucian Sabados – Director al Teatrului “Maria Filotii”, si nu in ultimul rand, Asociatiei culturale “Voces Concordiae” – Col. Petrea Gogu. Laudatio-ul pentru aceasta categorie a fost sustinut de catre insasi doamna Ana Harapescu.

Ultima sectiune, “Prietenii Culturii Brailene”, a primit doua premii de onoare, acordate astfel: doamnei profesoare Marilena Niculescu, pentru intreaga activitate dedicata culturii brailene, si Presedintelui Cenaclului Umoristilor Braileni “Stefan Tropcea”, domnul Mihai Frunza – scriitor si umorist. Premiul de excelenta a fost inmanat Clubului Rotary – Braila, pentru proiectele si prezenta constanta in viata culturala orasului.

In momentele de pauza ale evenimentului, spectatorii s-au putut bucura de doua mini-concerte sustinute de trupa de folk “Antic” si Cvintetul de suflatori condus de col. Petrea Gogu. Finalul galei a fost incheiat de catre spectacolul “Persii”, de Eschil, prezentat de trupa de teatru a Liceului de Arta “Hariclea Darclee’, sub indrumarea doamnei Letitia Branzia.

Felicitari tuturor premiantilor, multa bafta si putere in realizarea noilor proiecte culturale brailene.

Despre autorul:
are 40 Articole

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top