Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
38 Views

Ziua Europeana a Patrimoniului

Ziua Europeana a Patrimoniului

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila organizează sâmbătă 20 septembrie 2014, manifestarea dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) aflate la a XXII-a ediţie. Patrimoniul renascentist este tema, sub care se vor desfăşura evenimentele culturale sub egida ZEP  în acest an.

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul domnitorului Brâncoveanu şi al fiilor lui, ceea ce determină organizarea unor manifestări de rememorare a acelor vremuri. Epoca Brâncoveanu constituie un moment de europenitate profund influenţată de înflorirea culturală a iluminismului occidental. În acele timpuri s-au iniţiat ample lucrări de construcţii religioase şi civile îmbinând tradiţia locală cu influenţe neo-bizantine, cu formele novatoare ale renaşterii italiene rezultând un stil caracteristic, recunoscut de istoriografia românească în arhitectură şi în artele plastice, ca „stilul brâncovenesc”.

Dezvoltat în secolul al XVIII-lea, „stilul brâncovenesc”, poartă amprenta renaşterii europene manifestată timpuriu în zonele Transilvaniei. Formele de manifestare ale renaşterii transilvănene ca şi cele ale Iluminismului au pătruns mai întâi, la curţile princiare şi în centrele clericale şi nobiliare.        Patrimoniul cultural mobil de factură renascentistă, rod al măiestriei artiştilor autohtoni sau europeni constituie mândria muzeelor şi generează variate manifestări culturale dedicate marelui public. Scopul acestora este acela de a oferi posibilitatea conştientizării de către comunităţile locale a diversităţii patrimoniului naţional, a punerii acestuia în valoare, a vulnerabilităţii acestuia şi, pe acest fond, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa.

ZEP  este un semn de democraţie europeană, de acces liber la valorile culturale cu un deosebit impact asupra comunicării între persoane, manifestările încercând să sensibilizeze conştiinţele asupra existenţei valorilor cu vechime purtătoare a memoriei înaintaşilor, ce nu trebuie să fie distruse, ele fiid unice prin ireversibilitatea lor, cel puţin.

 

Manifestarea culturală dedicată acestui eveniment din acest an  va avea loc în data de 20 septembrie şi se va desfăşura într-un frumos parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila, la Casa „Petre Ştefănescu Goangă”- începând cu ora 11.00.

Cu acest prilej, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila  va  lansa un pliant de informare şi popularizare a valorilor spirituale ale patrimoniului local intitulat: „Ipostaze spaţiale ale valorilor renaşterii în Brăila modernă”.

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top