Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
190 Views

Zona rezidentiala din Braila

Zona rezidenţială a burgheziei brăilene se afla în perimetrul Grădinii Publice. Aici şi-au construit casele marii negustori de cereale, marii industriaşi, bancherii şi armatorii. Majoritatea o formează construcţiile cu parter ridicat pe demisol, ample ca volumetrie, cu spaţii simetric distribuite în jurul unui salon decorat cu lambriuri, reliefuri şi picturi. Faţadele desfăşoară o suita de ornamente din repertoriul eclectismului, ordonate în jurul ferestrelor şi a intrării  monumentale, vibrate prin ingenioase feronerii. În acest context se distinge prin onumentalitate Casa Embiricos (Strada Belvedere nr. 1), astăzi  Centrul Cultural Nicăpetre, în care este expusă opera unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti români din diaspora, sculptorul Nicăpetre.

Clădirea marchează o nouă concepţie asupra arhitecturii, exprimată ca organizare personalizată a spaţiului, îndeplinind funcţiile de reprezentare şi de protecţie ale unei personalităţi concrete. Este construită după planurile arhitectului Iancu Predinger, în spiritul sintezei stilistice caracteristică mişcării  Arta 1900. Deşi inventariază motive decorative ale tuturor stilurilor istorice, de la antichitatea greacă la baroc, acestea sunt integrate organic ansamblului, funcţionând ca module în sublinierea unui profil, în vibrarea unei suprafeţe sau în accentuarea unei deschideri spre un spaţiu complementar. Predinger aduce o viziune modernă care aşează în armonie spaţiul, forma şi decoraţia. Deşi soluţiile adoptate nu au fost, decât parţial, originale (rezolvări similare se întâlnesc în tot spaţiul european) ele au  avut darul de a ne fi sincronizat cu experienţele consumate în încercarea de a adapta chipul oraşelor la realităţile epocii. Proprietarul, M. Embiricos, era armator şi agent de vapoare, efectua export  de cereale şi import de cărbuni, deţinea linia transatlantică de transport călători cu vapoare de lux, era reprezentantul general al societăţilor de navigaţie  Byron  Steamship Co. Ltd. Londra  şi National Steam Navigation Co. Ltd. Of Greece.

Societatea avea sediul central la Londra, iar filiale la Bucureşti, Brăila , Galaţi şi Constanţa. Sediul din Brăila  a fost construit în anul 1912 şi ocupă o suprafaţă de 400 metri pătraţi. Are demisol şi două nivele, fiecare prezentând aceeaşi compoziţie planimetrică: un hol central, oval, în jurul căruia se grupează încăperile cu forme şi dimensiuni variate. Conceptul ilustrat de arhitect prin această  clădire, mişcarea, dinamismul, este exprimat atât de volumetria ei, ilueta clădirii se aseamănă corpului unei nave, cât şi de organizarea interioara a spaţiului. Totul este calculat în raport de ceea ce trebuie  să simtă acela care intra în casă: ospitalitate, încredere, siguranţă.

În acelaşi timp, scările îşi rotunjesc profilele creând impresia că pornesc în întâmpinare, pereţii îşi curbează traseul, gata să-l îmbrăţişeze pe vizitator,  marea fereastră decorativă îi arăta chipul protectorului comerţului, zeul Hermes. O diversitate de elemente de plastică  arhitecturală şi decorativă, de la coloane la ove şi meandre, amintesc de ţara de origine a proprietarului, de moştenirea culturală a antichităţii, dar şi de zestrea ei creştină, prin decorul cruciform al luminatorului ce limitează, fără a închide, spaţiul. Clădirea a fost vândută, în anul 1927, când afacerile firmei au scăzut.

Compania de navigaţie Embiricos, una dintre cele mai puternice din Europa, a dat faliment la începutul anului 1931, activul şi pasivul ei fiind luat de Compania Walter Rundismen. Evenimentul a fost calificat de presa vremii ca o mare pierdere pentru portul Brăila.

Comentarii

2 COMMENTS
  1. Maria Stoica

    Sursa: Maria Stoica, Brăila- Memoria oraşului, Muzeul Brăilei-Editura Istros, 2009, p. 201-203. O variantă prescurtată a textului apare în pliantul de prezentare a Centrului Cultural Nicăpetre.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top