Braila, fosta „vama” dintre Occident si Orient
La sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul veacului urmator, Braila a fost un important centru comercial si mestesugaresc. Bogatiile Tarii Romanesti luau drumul Stambulului prin portul Ibrailei, astfel ca turcii au construit aici o cetate formidabila, de necucerit. La inceputul secolului trecut, Braila a ajuns al doilea cel mai important al tarii, dupa Capitala.
„Județul Braila inseamna drumuri, inseamna infrastructura, sanatate, dezvoltare economica și absorbție de fonduri europene. Inseamna cultura și sport. Avem agricultura cu cele 350.000 de hectare din terasa Brailei, avem aceasta Insula Mare a Brailei”, spune Florin Mija, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila.
In Braila exista un cartier locuit in totalitate de rusii lipoveni. Pana in urma cu cativa ani, la portile caselor nu vedeai masini, ci barci, iar barbatii si femeile pastrau inca portul specific.
Orasul Insuratei a luat nastere in anul 1878, atunci cand a fost decretata legea insurateilor, adica tinerii proaspat casatoriti erau improprietariti cu teren.
La vremea aceea, 254 de cupluri proaspat casatorite s-au mutat in comuna Insuratei, formata pe locul fostului sat Pardaleni. Comuna s-a extins si a devenit, in 1989, oras, cu o populatie de peste 7.400 de locuitori.
In Ianca a functionat un aeroport militar. Un avion de lupta este acum singura amintire a vremurilor de altadata si a devenit simbolul orasului
Orasul Ianca numara, acum, mai bine de 10.000 de suflete. Ianca a fost infiintata in 1843, pe atunci ca si comuna, cu 2.500 de locuitori. Comuna avea doua scoli, doua biserici ortodoxe, o fabrica de spirt, 12 mori de vant si una cu aburi. Dupa Revolutie, Ianca a fost declarata oras.
Orasul Faurei este situat la 60 de kilometri de Braila si la 40 de Buzau.
Teritoriul administrativ al orasului acopera o suprafata de 1.828 de hectare. Initial, a fost un catun al comunei Surdila-Greci. Satul a crescut treptat si, in 1931, s-a seprata de comun din care facea parte. In 1950, a devenit resedinta de raion in judetul Braila iar, in 1968, comuna Faurei a fost declarata oras.