Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
170 Views

Istoria catacombelor din Braila

Braila ascunde cel mai mare sistem defensiv construit vreodata de-a lungul Dunarii. Turcii care au stapanit orasul aproape trei sute de ani au construit o rețea complexa de tuneluri ce se intinde de-a lungul orasului pana la Dunare.

Denumite de braileni hrube, catacombele s-au transformat acum in pivnițe. Nu doar turcii si-au lasat amprenta. In Braila este si una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe construita de greci in Romania.

Una dintre puținele si cele mai vechi biserici ortodoxe construita de greci in Romania se afla in centrul orasului Braila. Biserica cu hramul Buna Vestire a fost ridicata la sfarsitul anilor 1800 cu sprijinul financiar al comunitații numeroase de greci din orasul de pe Dunare. O simpla plimbare pe strazile Brailei dezvaluie trecatorului, fie el si neavizat, influența greceasca de pe final de secol XIX in cultura orasului.

Aproape ca nu exista casa veche in Braila care sa nu aiba la subsol o hruba. Sau macar legaturi cu vechea retea de catacombe a otomanilor. Legendele din partea locului spun ca prin sistemul de catacombe se putea ajunge usor in spatele ostilor invadatoare sosite la Dunare. Pe de alta parte, hrubele erau folosite ca spații de depozitare a averilor stranse in trecut de otomani.

hrube braila

„Celebrele hrube ale Brailei nu sunt decat canale de comunicare subterane intr-o vreme in care Braila fortificata dupa 1538 si pana in 1928 la parasirea ei de catre turci. Acestea au facut mai lesne misiunea ostasilor intre citadela, acolo unde era depozitat praful de pusca si cele noua bastioane”, explica Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei.

Istoricii braileni au cerut de nenumarate ori ca macar portiuni din vechile hrube sa fie restaurate si amenajate, ca sa poata fi incluse in circuitul turistic. Din pacate, insa, dupa anii ’50, autoritatile brailene au decis sa le acopere cu nisip, dupa ce mai multe cladiri noi au fost la un pas sa se surpe.

Cele care au supraviețuit, puține la numar, sunt astazi inaccesibile. In jurul lor s-au nascut povesti care pastreaza farmecul si misterul vremurilor de altadata.

La fel ca si biserica Buna Vestire, zisa si Greaca, pana nu demult cea mai mare construcție de cult din oras. In curtea bisericii sub altar, la o adancime de 12 metri, curge un izvor captat intr-o fantana. Credința spune ca apa transformata in agheasma tasneste de sub altar numai in prima zi de vineri de dupa Pasti. Preoții o impart credinciosilor convinsi ca le va fi de folos pentru tamaduirea sufletului, dar si a trupului.

Lacasul a devenit celebru pentru faptul ca este singura biserica cu trei altare din Romania. Realizata in stil bizantin, cu o cupola rotunda si planul in forma de cruce cu doua turle, biserica si-a pastrat de-a lungul vremii, structura inițiala. Numai clopotnita a fost deteriorata la cutremurul din 1940.

Un candelabru imens din cristal adus de corabierii greci de la Muran, alaturi de alte cinci candelabre mai mici, din cristal de Bohemia inca mai pot fi admirate. Slujbele sunt oficiate si acum in romana si greaca. Comunitatea greaca din Braila mai numara doar cateva sute de persoane.

Campania RAPORT DE TARA Digi24

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top