Braila in etapa 1918-1947
Incepand cu aceasta perioada rolul orasului Braila incepe sa decada datorita dezvoltarii orasului si portului Constanta ce a orientat intregul comert maritim spre aceasta zona mai accesibila, fara a mai fi nevoie sa se intre pe gurile Dunarii.
Economic, daca in 1911 portul Brailei reprezenta 25% din exportul Romaniei, in 1926 nu mai reprezenta decat 13%. Mai grava este situatia la import, care in 1911 se cifra la 20% din importul tarii, Portul Brailei si comertul de cereale la inceputul sec. al XX-lea iar in 1926 nu mai reprezenta decat 4%.
Singurele produse care se mentin bine, sunt cerealele care s-au cifrat in 19261a 1282000 tone fata de 1877000 tone in 1911. Pe plan industrial se infiinteaza in 1931 o Societate Romana Franceza (de material rulant), intreprinderea Metalurgica Dunareana (I.M.D.), intreprinderea „Industria Sarmei”, Santierul Naval „Romania” (actualul Sanab) etc. Serviciul bancar era compus din 12 filiale bancare. Din punct de vedere social, clasa muncitoare era puternic reprezentata, in oras existand 10000 proletari in 1929 pentru ca in 1940 sa creasca la 15000. Cu toate acestea nu se manifesta ca in perioada anterioara, aceeasi efervescenta revolutionara, Braila neremarcandu-se prin nici o actiune deosebita.
Din punct de vedere edilitar se remarca construirea Palatului Agriculturii, Cladirea Telefoanelor, din str. imparatul Traian etc. In plan cultural, la Braila, in 1938, existau 22 de scoli primare si 8 licee. In total cu alte tipuri de scoli numarul lor fiind de 52 de unitati. Se mai remarca Teatrul Comunal si societatea Filarmonica „Lyra” cat si cele sapte cinematografe. Numarul personalitatilor stiintifice este foarte ridicat, remarcandu-se Victor Varcolici, Mina Minovici, Vasile Bancila etc. In literatura straluceste, Panait Istrati, Mihail Sebastian, D. Panaitescu-Perpessicius, cat si numerosi artisti de renume.
Declansarea celui de-al doilea razboi mondial si intrarea in lupta a Romaniei la 22 iunie 1941 s-a facut simtita si la Braila, in zilele urmatoare avand loc bombardamente ale aviatiei sovietice, care au lovit gara orasului si au facut 6 morti. Se va introduce o ratie de paine de 300 g zilnic, iar la produsele celelalte o serie de restrictii.
Evenimentele de pe front nu au avut urmari cu exceptia actului de la 23 august 1944. Cu aceasta ocazie, comandamentul german a indreptat un tren spre Braila. Acesta a distrus gara si podul de langa Barbosi, insa nu a putut ajunge la Braila, unde intentiona sa arunce in aer si gara Brailei. N-a reusit sa realizeze acest lucru deoarece a fost aruncat la randu-i in aer de trupele romane. In 28 august 1944 isi fac aparitia primele unitati sovietice care vor aduce comunismul. Incepea o era de lipsuri atat pentru oras cat si pentru intreaga tara. S-a trecut la inlaturarea fostului regim dictatorial militar si apoi la instaurarea unui regim democrat. Brailenii au cucerit puterea politica impunandu-si propriul primar si prefect, la data de 14 noiembrie 1944.
Din nefericire democratia cucerita prin lupta interna, cat si prin contributia la infrangerea definitiva a armatelor Axei va fi deturnata in interesul propriu de catre ocupanti. Se va ajunge la instaurarea unui regim dictatorial, noul stat proclamat la 30 decembrie 1947, fiind situat in „lagarul” unui nou sistem politic, sistemul comunist.
sursa: Istorielocala.ro
LEAVE YOUR COMMENT