Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
109 Views

Braila – Strada Bisericii catolice (fosta Bisericii, pana in 1885)

Braila - Strada Bisericii catolice (fosta Bisericii, pana in 1885)

sursa: brailadealtadata.blogspot.ro

Strada Bisericii catolice (fosta Bisericii, pana in 1885; devenita Maior Spulber Octav, in perioada interbelica).

Braila – Monument istoric: Hanul Malcoci, Galati nr. 21, 1864. Afost construit de negustorul Basile D. Malcoci. La parter s-au aflat un pantofar, debitul de tutun al lui madame Iancu si croitoria lui Carol Kourouderakis- Martinescu. In anii 1950, locuiau aici familiile Radomsky (inginer la Progresul si contabila sefa la Banca Nationala), stefanescu, arhitect sef al Brailei, sau Negulescu, profesoara, directoare la scoala Ecaterina Teodoroiu.

Fiul, Ioan I.Negulescu (n. 1942), inginer chimist, doctor in stiinte tehnice, specializare post- doctorat in stiinte si ingineria polimerilor in SUA, cercetator la Institutul de Chimie macromoleculara Petru Poni din Iasi si cadru didactic asociat la Institutul Politehnic Iasi.

Din 1990, profesor la Universitatea Louissiana, Baton Rouge- SUA. Membru a numeroase societati academice de profil din Romania si SUA. A publicat , pana in 1991, singur si in colaborare, 80 lucrari stiintifice. Este autor, cu colaborare, a 14 inventii brevetate in obtinerea compusilor macromoleculari. In anii 1960, in afara ultimilor proprietari, capitan Vasile- Bazil Malcoci si sotia sa, Elvira, au locuit familiile Vata, Constantinescu, Popescu, Gogonea, Koenig si Guse, functionand si spalatoria Lebada. La colt cu Biserica catolica, s-a aflat, dupa 1990, sediul unor partide. Azi, spatii comerciale.

Arcada pronuntata a intrarii in gangul boltit este inclusa intr-o travee flancata de doi stalpi poligonali adosati, incununata cu atic. In axul compozitiei se afla basorelieful sculptat in piatra reprezentand doi lei afronati, sprijinind pajura bicefala incoronata, suprapus initialelor proprietarului, B.D.M., si anului ridicarii constructiei, 1864 (Maria stoica, braila…).

Intrand prin poarta masiva, de han bine aparat, descoperi un pasaj dintr-o piatra similara marmurii, pe care se vad urmele instrumentului de slefuire- gradina(it), o dalta cu dintii distantati. Pe toata suprafata cladirii, exista beciuri boltite. In prezent, spatiul locuibil este compartimentat in 18 apartamente, scutite de chirie, dar avand obligatia sa nu modifice in niciun fel arhitectura.

Dr. Clemens. Specializat la Marbourg si Munchen. Mamos si boli venerice. Injectii cu Neosalvarsan, Mercur si Iod. Str. Galati 21 (Casa Malcoci) – Anuar 1922.

Urmeaza casele in care au locuit dr. Victor Gherlac, chirurg de valoare, din scoala doctorului Victor Dimitiu, emigrat in anii 1970, impreuna cu sotia sa, Mirela, actrita de talent de la Teatrul Maria Filotti, si ing. Edmund Esrig, director multa vreme la PAL, cu sotia sa, Veronica mihut, proprietara imobilului, ca si a celui de pe strada Calarasi nr. 1.

sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS, BRAILA, 2009

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top