Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
109 Views

Casa Memorială D.P. PERPESSICIUS

Imobilul este înscris în Lista Naţională a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice, la cap. „C. Clădiri Memoriale”.

Vechea casă a familiei Ştefan şi Ecaterina Panaitescu a fost construită în jurul anului 1880. Aici s-a născut (la 21 octombrie 1891) şi a locuit, până la vârsta de 19 de ani, (toamna lui 1910, când devine student la Facultatea de filologie modernă a Universităţii din Bucureşti) Dumitru S. Panaitescu, cel care îşi va adăuga ulterior pseudonimul Perpessicius. D. Panaitescu Perpessicius va mai locui în casa părintească în intervalul 1 septembrie 1920 – vara lui 1921, perioadă în care a ocupat catedra de Limba română şi Limba franceză la Şcoala Normală din Brăila. Revenirile lui Perpessicius la Brăila sunt destul de puţine, ultima în 1945.

În casa părintească va continua să locuiască, până la trecerea în nefiinţă, mama sa, Ecaterina Panaitescu.

În 1971, după moartea lui Perpessicius, pe faţada imobilului din strada Cetăţii 58, a fost amplasată o placă comemorativă.

La puţin timp, casa a fost demolată. A fost recuperată doar placa comemorativă. Greşeala a fost îndreptată rapid, imobilul fiind reconstruit, însă cu materiale moderne.

Din 1977, clădirii i se atribuie funcţiunea de muzeu.

Între 1993-1996, se reconstruieşte corpul de clădire anexă, cu destinaţie depozite.

In acest spaţiu, în 28 octombrie 1977, urmare a unei donaţii din partea fiului, Dumitru D. Panaitescu, donaţie constând în cărţi (în număr de 791), documente şi mobilier s-a deschis, în cadrul Muzeului Brăilei, «Expoziţia permanentă cu caracter memorial „Dumitru Panaitescu Perpessicius”». Expoziţia a fost organizată în două săli: una foto-documentară, cea de-a doua, o reconstituire a camerei de lucru a lui Perpessicius. Anul 1982 a însemnat achiziţionarea unei mari părţi din biblioteca perpessiciană (7000 cărţi), la care s-au adăugat colecţii de ziare şi reviste şi alte câteva piese de mobilier.

Casa este închisă după 1990, necesitând reparaţii. Cu această ocazie se reface corpul din curte (conceput pentru depozite şi sală de relaţii cu publicul) şi chioşcul. În curte este amplasat bustul în marmură al lui Perpessicius, operă a sculptorului brăilean Nicăpetre. Odată cu inaugurarea, în 1994, a noului corp de clădire, a fost redeschisă expoziţia de bază “Dumitru Panaitescu Perpessicius”.

S-a gândit o reorganizare a materialului iconografic în sălile existente şi a fost oferită publicului o a treia sală, în care sunt expuse o parte din manuscrisele lui Perpessicius..

Sursa: MuzeulBrailei.ro

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top