Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
229 Views

Gara fluviala din Braila

Gara fluviala din Braila este una din cladirile de patrimoniu ale acestui oras, fiind extrem de importanta acum mai bine de un secol, cand transportul pe ape era unul din principalele mijloace de comunicare intre localitatile de la Dunare.

Gara FLuviala Braila

Intre anii 1904 si 1906, celebrul inginer constructor Anghel Saligny a construit ceea ce avea sa devina simbolul portului din Braila. Avand in vedere ca orasul era un punct important pe traseul Dunarii, era necesara construirea unei gari fluviale, care sa ajute sutele de oameni ce se imbarcau zilnic in vapoare. Pe atunci, transportul pe apa era atat de important pe cat este transportul in aer, astazi.

Gara fluviala avea doua sali de asteptare, pentru oamenii bogati, care calatoreau la Clasa I si pentru cei mai putin avuti, care nu-si permiteau bilete decat la Clasa a II-a. Parterul cladirii continea si casele de bilete, precum si o toaleta publica. Etajul era destinat autoritatilor: aici se gaseau trei birouri, si anume cel al capitanului de port, cel al reprezentantului autoritatii navale si Biroul Hidrografic Roman.

Atunci cand a inceput sa fie folosita, Gara fluviala din Braila era plina de pasageri, la orice ora din zi si din noapte. Erau prezente toate categoriile sociale, de la cei imbracati bine si pana la cei care isi luasera toate papornitele pentru a se duce la rudele lor. Importanta garii a inceput sa dispara treptat, odata cu construirea primelor cai ferate si a primelor sosele. Astfel, la mijlocul secolului al XX-lea, numarul pasagerilor scazuse drastic, iar in anul 1995 a fost anulata ultima cursa, care ducea la Galati, pentru ca nu a existat niciun calator.

In momentul actual, Gara fluviala din Braila se afla in proprietatea lui Gheorghe Antistescu, care detine o cunoscuta firma in Braila. Acesta a amenajat sediul firmei in interiorul garii, dar si o locuinta. Locuinta se afla la etaj si este alcatuita din cinci camere. Inainte sa o foloseasca, afaceristul a restaurat-o, incercand sa readuca atmosfera pe care o crease Saligny.

De asemenea, a incercat sa o introduca intr-un circuit turistic, insa nu a mai reusit. Ar fi dorit sa le redea oamenilor posibilitatea de a pleca din gara din Braila in nava “Borcea”, cu care se mergea inainte. Nava i-ar fi lasat la Galati, de unde turistii ar fi mers inapoi cu un tren cu locomotiva cu aburi, din secolul al XX-lea. Din pacate, desi ar fi putut avea succes, planurile au fost anulate, din diverse motive.

Comentarii

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top