Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
162 Views

Locurile de promenada ale brailenilor, prima parte

Locurile de promenada ale brailenilor

Locurile de promenada ale brailenilor sunt numarabile pe degete: Lacul Sarat, Parcul Monument, Gradina Mare, Bd.  Independentei si Faleza, deoarece plimbarea pe bulevardul lichid al Dunarii a ramas o amintire ante-decembrista.

Cea mai frumoasa plimbare de vara a celui mai sarac dintre braileni dar si a celui mai bogat, in anii egalitarismului socialist, era o cursa la Galati cu vaporul. Costa 9 lei dus- intors. Numai un drum – 6 lei. ( Pe atunci trenul pe aceeasi distanta costa 9 lei). Erau 3 curse la dus si 3 la intors. Plecai de la Capitanie, admirai panorama orasului, depaseai Ghecetul mangaiat de razele soarelui si acompaniat de bataia zbaturilor (deoarece adevarata promenada era cu vaporul cu zbaturi Anghel Saligny sau Borcea, relicve centenare ale navigatiei pe Dunare) si ajungeai la jumatatea drumului cand vedeai ambele orase. In Galati, pasii te purtau in centru, cercetai vitrinele de pe Domneasca, te opreai in Gradina Publica unde pe o banca te desfatai la un picnic: oua, chiftele, rosii si suc… de la tasnitoare. Urma drumul inapoi. O ora la dus (aval), o ora si jumatate la intors (amonte)…

La scoala, copil fiind, invatam, laudat fie numele profesorilor, ca transportul pe apa este cel mai ieftin,  ca se va putea calatori (daca se va epuiza titeiul )  din nou cu panze. Am avut o flota, a nu stiu cata din lume! S-a dus! La munca patriotic – obligatorie din Insula Mare a Brailei mergeam cu Tudor Vladimirescu. Dimineata, cu ochii carpiti de somn, pe ceata, nu apreciam „plimbarea”, dar, la intoarcere, daca nu te angrenai in elegantul salon de la clasa I la o partida de septic, era o frumusete!

Cu salupa treceai la Corotisca, la Ghecet cu vaporasul iar cu relatii ajungeai pe canalul Filipoiu, acolo unde, in bataia razelor de soare infipte pe frontispiciul pavilionului regal, stralucesc armurile Hohenzollernilor romani si unde au poposit regele Ferdinand, I.I. C. Bratianu sau I. G. Duca, al carui tata a fost inginerul sef al docurilor brailene. Daca erai amator de o cursa lunga, luai vaporul si la drum pe Dunarea Veche. Sau pana la Tulcea( unde se putea ajunge si cu Sageata daca aveai treburi!). Refaceai astfel o mica parte din calatoria – pelerinaj pe care inteleptul rege Carol I o facea in fiecare an de la Turnu Severin pana la Sulina.

Documentele atesta ca navigatia internationala s-a nascut pe Dunare in 1830, odata cu prima calatorie intre Viena si Buda iar in 1835, la Braila, ancora prima nava de calatori – Argo, sub pavilion austriac. Povesti! A fost odata ca niciodata…

sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS,Braila, 2009

CLICK AICI PENTRU A DOUA PARTE

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top