Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
402 Views

Nava Borcea din Braila

 

Vaporul Borcea

Nava Borcea, se pare că este prima navă cu propulsie proprie construită de inginerii navali români, în România, conform unei declaraţii date de domnul inginer Dorin Buca, directorul adjunct al Şantierului Naval din Brăila “Este primul vapor construit de inginerii ro­mâni, care până atunci construiseră doar barje, şlepuri, mici ambarcaţiuni, şi este spre lauda lor, că după aproape 100 de ani încă mai func­ţionează cu piesele originale”.

Vaporul cu zbaturi Borcea reprezintă prima nava construită în România şi în acelaşi timp ultima navă cu zbaturi construită în Europa, astfel putem trage o paralelă între construcţia navală şi… poezie, noi având ultima navă construită din “perioada romantică” şi ultimul poet romantic, pe Mihai Eminescu.
Borcea este o navă cu zbaturi, propulsata cu ajutorul aburului deci poate fi numită şi vapor. Construcţia navei Borcea a avut loc pe Şantierul Naval Turnu Severin, a început in 1911 şi a fost lansata la apă în 1914. În primii ani de activitate Borcea a servit drept iaht casei regale, fiind utilizată de regele Ferdinand, a participat în Primul Razboi Mondial, fiind folosită ca atelier mecanic mobil pentru navele de luptă de pe Dunăre.

În perioada interbelică a folosit ca navă de pasageri între localităţile dunărene Cernavodă şi Călăraşi. În perioada celui de – Al Doilea Razboi Mondial nava a fost folosită ca unitate de transmisiuni, după terminarea războiului nava a fost luata drept despagubire de razboi de catre URSS însa remorcherul sovietic care o transporta a luat foc iar nava a plutit în derivă, fiind incapabilă să navigheze în apa sărată a marii, până ce a fost găsită de o nava românească şi repatriată. În 1974 nava a fost abandonată în cimitirul de nave, pe un braţ al Dunării ce duce spre Macin. De acolo a fost recuperata de căpitanul Ilie Tincu, care şi în prezent o comandă. Borcea, navă cu aburi şi zbaturi, e înscrisă în patrimoniul naţional la categoria tezaur, din anul 1999.

Date Tehnice :
Lungime 39.43 metri
Latime la cuplul maestru (in dreptul zbaturilor) 10.90 metri
Pescaj nava goala 0.90 metri
Pescaj mediu 1 metru
Pescaj Maxim 1.07 metri
Inaltime Maxima catarg 9.15 metri
Propulsie Maşina cu dubla expansiune in 2 pistoane cu 2 cilindrii , 1 cilindru de inalta presiune , 1 cilindru de joasa presiune. Maşina a fost construita de uzinele germane Krupp – Gebruder Sachesenberg in 1913 ,seria masinii no 1705 .
Cazan de apa 7 tone , Presiune de regim 8kg forta / centrimetru patrat
Combustibil pacura / practic tot ce arde inclusiv reziduri petroliere
Consum combustibil pacura 190 kg/ora , reziduri 400kg/ora
Propulsia se face cu 2 zbaturi , maximum 45 de rotatii pe minut
Viteza medie 14 km/ora 18km/ora in aval , 10 km/ora in amonte .
Cârma dotata cu servo mecanism actionat cu abur , suprafata de 2.5 metri patrati , 2.5 metri lungime , 1 metru inaltime
Sistem de ancorare cu vinci manual cu cap de sarpe.

sursa: istorielocala.ro

Comentarii

1 COMMENT
  1. marran

    Si la Tulcea exista o nava asemanatoare dotata cu zbaturi: Republica. Nu stiu care-i povestea ei dar pare la fel de interesanta ca si Borcea.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top