Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
241 Views

Parcul Monument

Monumentul din „parcul Monument” a fost ridicat in 1834. Amplasat in locul unde o ghiulea turceasca a cazut in apropierea tarului rus Nicolae I, care inspectase trupele aflate in Braila, maretul monument are menirea sa simbolizeze eliberarea fostei raia Braila.

La ceremonia inagurarii au participat, in ziua de 1 iulie 1834, generalul Pavel Kiseleff si paharnicul Iancu Slatineanu, supranumit „Richelieu al Brailei”. Instalat pe un soclu inconjurat de patru tunuri (captura de razboi de la armata turca), monumentul este flancat de tot atatia vulturi iar in varful sau se afla o cruce infipta in semiluna turceasca.

In acest loc a fost primit, in 1959, principele Alexandru Ioan Cuza, iar in 1867 Carol I a trecut in revista printre altele, si grandiosul monument. Incepand cu 1871, anul iluminatului public la Braila, monumentul si parcul au fost inconjurate cu felinare.

Istoria monumentului ia sfarsit in 1916, in perioada ocupatiei Brailei de catre armatele Triplei Aliante. Raniti in orgoliu, soldatii turci cantonati pe aceste meleaguri au demolat simbolul infrangerii otomanilor iar cele patru tunuri au fot duse la Ankara, in Turcia.

Comentarii

2 COMMENTS
  1. marian

    Ce bine arata inainte, nu era pus nimic pe acea zona…acum oriunde mergi vezi cate o taraba…

  2. march

    Se stie ca monumentul amintit a fost realizat de arhitectul francez Villaye

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top