Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
370 Views

Scriitorul Panait Istrati din Braila

Scriitorul Panait Istrati din Braila

Panait Istrati

Panait Istrati s-a nascut in Braila, ca fiu nelegitim al unei spalatorese, Joita Istrate si al unui contrabandist grec. A copilarit in Baldovinesti, a terminat sase ani de scoala primara, doi fiind nevoit sa-i repete. Ca si Maxim Gorki, scriitorul rus si apoi sovietic cu care a fost comparat adesea, si-a castigat existenta ca ucenic al unui carciumar, al unui brutar si al unui vanzator ambulant. O vreme a fost si carbunar la bordul navelor Serviciului maritim Roman. In acest timp a citit cu aviditate tot ce i-a cazut in mana. Hoinarelile l-au purtat prin diferite orase: Bucuresti, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris si Lausanne.

Primele incercari literare dateaza din 1907, cu preponderenta facand publicistica in presa muncitoreasca din Romania, debutul fiindu-i articolul Hotel Regina in revista Romania muncitoare. Intre 1910-1912 isi publica, in aceeasi revista, primele povestiri: Mantuitorul, Calul lui Balan, Familia noastra, 1 Mai. Colaboreaza si la alte ziare: Viata sociala, Dimineata, Adevarul etc. Se apropie de cercurile socialiste.

Traind in saracie, bolnav si singur, a incercat sa se sinucida in 1921 pe cand era la Nisa, dar a fost salvat, iar in buzunar i s-a gasit o scrisoare netrimisa, adresata lui Romain Rolland. Acesta este avertizat si ii raspunde imediat incurajandu-l sa urmeze cariera sa de scriitor. Povestirea Chira Chiralina a fost publicata in 1923 cu o prefata semnata chiar de Romain Rolland. A publicat romanele: Ciulinii Baraganului, Les récits d’Adrien Zograffi („Povestile lui Adrian Zograffi”).

Nicolae Iorga nu l-a apreciat deloc pe Panait Istrati. Intr-un interviu luat de Ioan Massoff si aparut in ziarul Rampa din 12 noiembrie 1924, Iorga declara:

„Opera lui Panait Istrati ne arata elocvent ca avem de-a face cu un hamal din portul Brailei. D-nul Panait Istrati mi-a trimis Kyra Kyralina cu dedicatie. Am incercat sa o citesc, dar am fost nevoit sa arunc cartea imediat; asemenea lucruri nu se pot citi. […] Eu nu-i gasesc absolut nici o calitate. Am spus: avem de a face cu un hamal din portul dunarean”.

In 1927 a vizitat Moscova si Kievul (si a asistat chiar la filmarea unui film despre calatoria sa acolo). In Rusia il intalneste pe scriitorul grec Nikos Kazantzakis (care il va mentiona mai tarziu in romanul sau Zorba Grecul). In 1929 a calatorit din nou in Rusia sovietica. Voiajul sau in Rusia a fost sursa de inspiratie a operei Vers l’autre flamme-Confession pour vaincus (tradusa in limba engleza sub titlul The Confession of a Loser) in care denunta abuzurile regimului comunist. Una din remarcile sale celebre la adresa regimului sovietic si a omletei proverbiale: „Vad ouale sparte, dar unde este omleta?”. Antologia Vers l’autre flamme cuprinde nu doar textul Spovedania unui invins a lui Istrati, ci si alte scrieri caci Victor Serge este, de pilda, un alt autor. Publicarea cartii va provoca izolarea scriitorului, acesta fiind abandonat de prietenii sai de ideologie socialista (unii din prietenii sai comunisti considerandu-l fascist).

Panait Istrati Braila

In 1930 se reintoarce definitiv in Romania. Publica in 1933 eseul L’homme qui n’adhère à rien, in care se contureaza atitudinea sa in privinta independentei. Chintesenta acestui eseu ii atrage vehemente contestari. A fost tratat de TBC in Franta la Nisa si apoi a revenit la Bucuresti. Izolat, singur si bolnav de tuberculoza, a murit la sanatoriul Filaret.

Prozele si romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia sa o cunoasca de aproape, mirificele tinuturi ale Brailei natale, Delta Dunarii, un amestec de rase si religii si diverse orasele din Europa prin care a trecut de-a lungul vietii. Opera lui Panait Istrati, scrisa in limbile franceza si romana, a fost tradusa in peste 30 de limbi.

Opera:

Cicluri autobiografice

Povestirile lui Adrian Zografi

Ciclul Viața lui Adrian Zografi

Chira Chiralina (1924)

Moș Anghel (1924)

Codin (1925)

Prezentarea haiducilor (1925)

Domnița din Snagov (1926)

Mihail (1927)

Ciulinii Bărăganului (1928)

Casa Thüringer (1933)

Biroul de plasare (1933)

Răsarit de soare (1934)

Spovedania unui învins (1929)

 

Editii:

Opere alese / Œuvres choises, ediție bilingvă româno-franceză, texte alese, prefață și note de Al. Oprea, traducere de Eugen Barbu, vol. I-IX, București, Editura pentru Literatură / Editura Minerva, 1966-1984

Opere. Povestiri. Romane, ediție îngrijită, cronologie, note și comentarii de Teodor Vârgolici, introducere de Eugen Simion, vol. I-II, București, Editura Univers Enciclopedic, colecția „Opere fundamentale”, 2003

 

Bibliografie Selectiva:

Română:

Alexandru Oprea, Panait Istrati, București, Editura pentru Literatură, 1964

Alexandru Oprea, Panait Istrati: dosar al vieții și al operei, București, Editura Minerva, 1976

Maria-Gabriela Pintea, Panait Istrati, București, Editura Cartea Românească, 1975

Mircea Iorgulescu, Spre alt Istrati, București, Editura Minerva, 1986

Mircea Iorgulescu, Celălalt Istrati, Iași, Editura Polirom, 2004

Maria Cogălniceanu, Panait Istrati: tentația și ghimpii libertății, Brăila, Editura Ex Libris, 2005

Constandina Brezu-Stoian, Panait Istrati, București, Editura Muzeul Literaturii Române, 2007

Franceză:

Édouard Raydon, Panaït Istrati, vagabond de génie, Paris, Les Éditions Municipales, 1968

Monique Jutrin-Klener, Panaït Istrati, un chardon déraciné: écrivain français, conteur roumain, Paris, Éditeur F. Maspero, 1970

Roger Dadoun, Panaït Istrati, Aix-en-Provence, L’Arc, 1983

David Seidmann, L’existence juive dans l’œuvre de Panaït Istrati, Paris, Éditions Nizet, 1984

Elisabeth Geblesco, Panaït Istrati et la métaphore paternelle, Paris, Anthropos, 1989

Monique Jutrin-Klener, Hélène Lenz, Daniel Lérault, Martha Popovici, Élisabeth Geblesco, Catherine Rossi, Jeanne-Marie Santraud, Les haïdoucs dans l’œuvre de Panaït Istrati: l’insoumission des vaincus, Paris, L’Harmattan, collection „Critiques littéraires”, 2002

Mircea Iorgulescu, Panaït Istrati, Paris, Oxus Éditions, collection „Les Roumains de Paris”, 2004

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top