Traditii si obiceiuri la evreii din Braila
Ultimii evrei braileni isi amintesc cu nostalgie de Braila cosmopolita. In anii ’30, cand Braila numara 66.000 de suflete, in urbe traiau peste 11.000 de evrei. Acum mai sunt vreo 70, majoritatea persoane varstnice – urmasii bancherilor, proprietarilor de hoteluri, bijutierilor, medicilor si comerciantilor evrei din Braila de altadata.
De ziua Holocaustului, evreii rememoreaza zbuciumata lor istorie.
„Singurul templu evreiesc din Braila este Templul Coral, construit in anul 1865. Candva, erau 14 sinagogi in Braila. Chiar si in perioada dictaturii legionare, la Braila nu au existat persecutii. Nimeni nu s-a atins de Tora, Cartea Sfanta. In urma cu vreo 25 de ani, insa, niste tigani au furat sulul sfant, Tora, insa au fost prinsi”, isi aminteste David Segal Iancu, presedintele Comunitatii Evreilor.a evreii braileni pieriti in lagarele de exterminare au fost prinsi in alte orase, unde au existat persecutii.
La Cimitirul Evreiesc din Braila, sunt ingropate bucati de sapun facut din grasimea batranilor si a copiilor omorati in lagare. Niciun brailean nu si-a manjit, insa, mainile cu sange nevinovat. Dunarea a fost liantul dintre etnii, iar romanii au trait in armonie cu evreii si cu celealte natii autohtone.
sursa: Brailaturistica.ro
LEAVE YOUR COMMENT