Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
453 Views

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului din Braila

catedrala-mitropolitana-din-brailaBiserica Acoperamantul Maicii Domnului, lacasul de cult al lipovenilor, a fost construita in anul 1880, pe strada numita o vreme a Lipovenilor/ Biserica Lipovenilor / Theodor Apostol, pe terenul donat de Sava Ivanof Rucasinicov, ocupat anterior de o biserica din lemn, ridicata in anul 1835.  Centrul religios de care apartinea era Mitropolia din Fantana Alba (Bucovina). Pe langa aceasta biserica se afla o asociatie frateasca a staro – obreatilor, care avea drept scop unirea si infratirea vechilor credinciosi pentru apararea credintei, ajutorarea saracilor, primirea musafirilor mireni sau episcopi de Fantana Alba, raspandirea cartilor bisericesti, precum si editarea din 1895, a ziarului Cuvantul Adevarului ( Slavo Pravda ). Publicatia era condusa de Teodor Efimov si se tiparea in tipografia Pestemalgioglu. A aparut regulat pana in 1899, cand a fost suspendata in urma interventiei guvernului rus. Dupa rapirea Bucovinei de Nord de catre Uniunea Sovietica la 28 iunie 1940, mitropolia de la Fantana Alba a fost mutata la Braila, biserica Acoperamantul Maicii Domnului fiind catedrala Mitropoliei de rit vechi a lipovenilor din intrega lume, pastorita de I. P. S Leonti.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului are planul de forma unui dreptunghi, largit usor in zona naosului pentru a sugera bratele laterale ale unei cruci marcate in exterior prin rezalit, cu absida semicirculara si pronaos. Coronamentul accentueaza axul longitudinal printr-o turla masiva pe naos, o alta mai mica pe absida si turnul clopotnita de pe pronaos. Decoratia exterioara apartine repertorului neoclasic si se compune din pilastri, ancadramente si cornisa ( Maria Stoica, Arhitectura religioasa…, loc. Cit. , p. 565 ). Lacasul a cunoscut in anii 2008 – 2009 ample lucrari de restaurare.

sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS,Braila, 2009

Comentarii

9 COMMENTS
 1. radu viorel

  atentie la fotografie

 2. radu viorel

  Adica daca in fotografie este biserica descrisa in text sau alta biserica din Braila.

  1. StafidutZ

   Din cate m-am informat eu, este poza corecta, daca gresesc va rog sa ma corectati 🙂

 3. radu viorel

  biserica din imagine eu zic ca este Biserica Bulgareasca de pe Bdul A I Cuza. Biserica lipoveneasca e alta. Stiu de unde provine eroarea sau cel putin banuiesc.

   1. radu viorel

    asta e biserica ortodoxa romaneasca „Adormirea Maicii Domnului” care e pe Bdul A I Cuza . Biserica lipoveneasca e pe str. N. Grigorescu intre Golesti si Fotificatiei.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top