Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
197 Views

Braila, Strada Marasesti, fosta Prusiana, pana in 1923

Braila, Strada Marasesti, fosta Prusiana, pana in 1923

Braila, Strada Marasesti, fosta Prusiana

Pe fatada imobilului din str. Marasesti nr.17 a fost amplasata in 1971 o placa de marmura cu urmatorul text: In aceasta cladire a functionat sediul sindicatelor muncitoresti si al organizatiei socialiste locale. De aici au fost conduse actiunile greviste din anii 1919 si 1920 ale muncitorilor din Braila.

Cladirea, care ocupa un spatiu ce se intindea intre strazile Bulevardului (Cuza) si Prusiana (rebotezata dupa primul razboi, Marasesti), inclusa in LMI 1992, demolata in anul 1996, cunoscuta sub diferite nume: Hotel Weibl, Marele Hotel Dumitrescu, Hotel Peles (din 1899, inaugurand in curte si un teatru de vara), Hotel Luvru (din 1912, proprietar Nicolae Barboi), Local Macedonschy. Fusese sediul unei berarii, al unui cinematograf, al Bibliotecii Publice (1926- 1929), al Scolii speciale nr.14 iar in momentul demolarii , al Administratiei taberelor. Ultimul proprietar, Victor Macedonschy, il donase Camerei de Comert Braila, care, in 1990, la retrocedare, a mai obtinut doar locul, in schimbul careia Primaria i-a oferit spatiul de la Bariera Calarasi, unde pe timpuri, se zicea, urma sa se ridice un hotel iar in zilele noastre un supermarket, locul fiind cumparat de la Camera in acest scop.

La 1900 era cel mai cautat local de distractii, frecventat mai ales de clasa de mijloc a societatii brailene iar sala de spectacol de la Peles avea un singur rival, Teatrul Rally.

De aici porneau toate manifestatiile. La 21 aprilie 1913, aici a avut loc o intrunire la care au participat peste 2000 de muncitori. La aceasta intrunire, prezidata de Stefan Gheorghiu, s-a protestat energic impotriva Legii Orleanu si s-a vorbit despre sarbatorirea zilei de 1 Mai. Dupa intrunire, grupul de manifestanti a pornit spre Monument. Iata cum consemna Gazeta ilustrata, din 3 mai 1914, mitingul ce a avut loc la Braila in ziua de 1 Mai1914: Dupa intrunirea tinuta inainte de amiaza, s-a format un important cortegiu care a pornit pe strada Galatilor, in ordinea urmatoare: in cap un muncitor calare cu steagul rosu, urmat de corul organizatiilor sindicaliste. Venea apoi un car alegoric, frumos impodobit, tras de sase boi reprezentand munca. Urmau fanfara orasului, muncitorii din port si fabrici pusi in randuri de cate opt insi si purtand placarde cu inscriptii ca: “Vrem votul universal”, “8 ore de munca” etc. Cortegiul era inchis dee un numar de peste cinci sute de carute in care se aflau familiile si copiii muncitorilor. Manifestantii au parcurs strada Galatilor, Piata Sf. Arhangheli, str. Regala, Bulevardul Cuza si str. Calarasi, pana la Monument, in gradina caruia s-a dat o animata serbare campeneasca.

Peste cativa ani, atmosfera era mai putin sarbatoreasca. La 30 aprilie 1920 o adresa a prefecturii solicita comandantului Garnizoanei Braila sa disloce trupe (trei campanii de soldati si o sectie de mitraliere) in diferite puncte ale orasului in ziua de 1 mai pentru a contracta, in caz de turburari, manifestatiile ostile familiei regale, armatei si contra guvernului. Manifestatia, aprobata pentru orele 11:30 – 17:30, avea fixat urmatorul itinerariu, la ducere: de la sediu – Sala Luvru, Bd. Cuza, Bd. Maria, str. Cetatii, str. Galati, Fata Clubului, str. Regala, Bd. Cuza, str. Calarasi, Monument iar la intoarcere: Monument , str. Calarasi, Bd. Cuza, Sala Luvru.

Marele Hotel Dumitrescu situat la cea mai frumoasa pozitie a orasului are doua intrari: pe Bulevardul Cuza si pe strada Prusiana, aranjat si mobilat cu totul nou. Bucatarie romaneasca, franceza, germana. (Conservatorul de Braila, 1 februarie 1897 – apud Maria Stoica).

Grand etablisement Peles. Unicul local de distractii pentru familii. In fiecare seara, mare reprezentatiune de teatru de varietati, cu artistii cei mai speciali din Europa. Dupa teatru, mare concert, in restaurantul Hotelului. (Orizontul Brailei, 1 octombrie 1900 – apud Maria Stoica, ibidem).

Salonul Luvru (fost Peles). Trecand sub conducerea d-lui C. Alexiu, antreprenorul berariei cu acelasi nume, a fost cu totul din nou renovat, aranjat confortabil. Se inchiriaza pentru spectacole de teatru , cinematograf, avand scena moderna, asemenea pentru nunti, serate, baluri, intruniri. Conditiuni avantajoase. Antreprenor: C. Alexiu.(Expresul, 16 ianuarie 1913).

sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS, Braila, 2009

Comentarii

6 COMMENTS
  1. stefan

    Care era mai exact locatia cladirii? Pentru ca la numarul 17 exista si acum o casa tot din perioada 1900

    1. StafidutZ

      „Cladirea, care ocupa un spatiu ce se intindea intre strazile Bulevardului (Cuza) si Prusiana (rebotezata dupa primul razboi, Marasesti)”

      1. stefan

        Deci locatia exacta nu se stie, ci doar ca era pe Marasesti….

        1. StafidutZ

          Din pacate atat stiu eu, daca dumneavoastra stiti mai mult, va rog sa completati!

          1. stefan

            E posibil ca aceasta cladire sa fi fost pe Marasesti colt cu Galati. Acolo a fost o casa imensa care a fost demolata prin anii 95-96, iar proprietatea se intindea intr-adevar pana in Cuza. Pe acest loc acum sunt parcari. Putin probabil sa fi fost in alta parte. P.S Despre strada Balcescu detineti ceva informatii sau fotografii vechi?

  2. StafidutZ

    Multumim de info. Avem ceva informatii si despre strada Balcescu.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top