Calea Calarasilor Braila
Reprezinta una din strazile care si-au pastrat denumirea de la infiintarea orasului. Ea strabate orasul de la nord la sud si incepe din Piata Traian, intrarea fiind flancata de bancile: BCR si Banc Post.
Pe strada Rubinelor se afla Universitatea „Constantin Brancoveanu”. Singura de acest gen din Braila. Universitatea a fost infiintata de un grup de profesori universitari de la Academia de Studii Economice Bucuresti, in frunte cu Alexandru Puiu. Cladirea a fost finalizata in 1997, pana atunci ea a functionat in localul unei foste scoli. Acreditata de stat, ea are mai multe profile economice. Imediat pe stanga se afla sediul Bancii Nationale a Romaniei, inaugurat in 1888. Peste drum se afla Biserica Buna Vestire (Biserica Greaca). Ea a fost construita cu ajutorul coloniei grecesti din Braila, lucrare aprobata de domnitorul Cuza si finalizata in 1872. Stilul este bizantin cu elemente renascentiste, planul fiind realizat de arhitectul A, Ioanidis din Brusa. Dimensiunea de 43×22 metri aminteste de Biserica Sfanta Sofia din Constantinopol, cu care se aseamana. Biserica are fresce de Ghe. Tattarascu, care a pictat si cupola, iar naosul a fost inceput in 1901 de pictorul Kioreys si finalizat in 1946 de pictorul Belizarie. La intersectia cu strada Vapoarelor, pe locul sediului Pancronex, s-a aflat sediul Postei Brailei, care in 1828 avea 36 de cai.
La stanga, pe strada Campiniu, se afla Spitalul de Copii construit in 1940 si langa el Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, inaugurat in 1940. In continuare, pe dreapta, se afla filiala Arhivelor Statului, mutata recent in strada Plevnei si care adaposteste toate documentele de la 1828 incoace. La prima intersectie, pe strada Scolilor, se afla prima scoala din oras infiintata de Ioan Penescu. Aici se afla urmatoarea noul sediu al Directiei de Munca si Protectie Sociala, inaugurat in 1996.In continuare pe strada Justitiei, la nr.2, strada care intersecteaza Calea Calarasilor in acelasi loc cu strada Scolilor, se afla singura casa turceasca conservata din oras. Fiind monument de arhitectura cladirea contine elemente tipice: „saceacul”, adica streasina prelungita; „gobecul”, adica tavanul din lemn decorativ pe motive orientale si inscriptie: „Ion Penescu, intemeietorul primei scoli si tipografii din Braila. Animator al orasului in perioada 1832-1844”. Scoala, acum adaposteste Casa Corpului Didactic din Braila. Langa ea se afla catedrala orasului cu hramul „Sfantul Nicolae”, care este si patronul spiritual al orasului. Ea a fost ridicata pe locul unei biserici mai vechi in anii 1860-1865. Avand un stil ce imbina elementele bizantine cu cele gotice, ea are forma de nava cu altarul semirotund. Pe stanga, langa fostul sediu al Arhivelor Statului se afla modernul sediu al Bancii Comerciale Romane, inaugurata in 1994, iar alaturi, fundatia din stejar afumat. Are o vechime de cel putin 150 de ani.
Tot pe Calarasi se afla si fostul sediu al Prefecturii reamenajat in 1992, aici aflandu-se acum localul Facultatii de inginerie Braila. Trecand pe langa mai multe magazine se ajunge la Palatul Justitiei construit in anii ’80. Apoi, traversand Piata Independentei despre care am relatat inainte, ajungem la Spitalul Municipal, construit in 1884. Mergand in continuare pe langa sediul Societatii de Constructii „Concivia”, la intersectia cu strada Franceza, la stanga, pe aceasta strada, se ajunge la Uzina de Apa, construita in 1891. La intersectia cu Bulevardul Dorobantilor, intersectie modernizata in anii 1990-1992 s-a inceput constructia catedralei orasului, intitulata Catedrala Eroilor, ea fiind inchinata celor care si-au jertfit viata in Revolutie. Aici, pe strada Fabricilor se afla mai multe unitati economice cum ar ti: Combinatul de Prelucrare a Lemnului, Fabrica de Chibrituri si Fabrica de Ciment „Stanca”. Pe cealalta strada, a Celulozei se afla Santierul Naval Aker. Aici s-a realizat prima nava de pescuit oceanic din Romania. Odata cu intersectia, Calea Calarasilor se bifurca spre dreapta in DN 2B Braila-Bucuresti, iar inainte in DN 21 Braila-Calarasi. Inaintand ajungem in modernele cartiere Viziru I, II, III, adevarate mini orase, avand blocuri de 10 etaje. Pe partea dreapta se afla monumentul caporalului Vasile Musat. Executat din bronz, in anul 1927, de catre artistul D. Barlad, monumentul il surprinde pe erou in luptele de la Oituz din 1917, cu un singur brat, celalalt fiindu-i smuls de un obuz. In parcul inconjurator si-au pierdut viata in zilele Revolutiei, mai multi militari si civili. Pe partea stanga in fata unitatii se afla amplasat un alt monument realizat de sculptorul S.D. Lysitis. Pe placa comemorativa se afla scris: „Eroilor regimentului 78 infanterie, morti pe campul de glorie si onoare pentru infaptuirea Romaniei Mari”.
La urmatoarea unitate militara, tot pe stanga, se afla amplasat bustul lui Matei Basarab. A fost inaugurat cu ocazia construirii noului local al unitatii in anul 1980. Iesind din oras, la kilometrul 5 pe stanga, se afla statiunea balneara Lacu Sarat, iar la km 10 se afla platforma Combinatului Chimic de Celuloza si Hartie, complex economic aflat in plin proces de restructurare. Prin DN 21 se face legatura cu Slobozia (90 km) si Calarasi (150 km).
sursa: istorialocala.ro
LEAVE YOUR COMMENT