Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
53 Views

Bulevardul Mihai Eminescu din Braila

Bulevardul Mihai Eminescu din Braila

Aceasta strada reprezinta locul de promenada preferat al localnicilor, fiind artera care masoara si astazi ca si in trecut, pulsul comercial al orasului. Odata cu infiintarea orasului, ea a primit denumirea de Strada Bucuresti, apoi de Kiseleff, de Strada Regala si apoi Strada Republicii, iar dupa Revolutie, autoritatile i-au atribuit numele actual. Cladirile sale, realizate in majoritate in a doua jumatate a secolului trecut, beneficiaza de o arhitectura deosebita in stil baroc. Fiind un muzeu in aer liber, autoritatile au declarat-o zona istorica si au trecut la conservare prin renovarea ei. Devenind numai pasaj pietonal in care circulatia vehiculelor este interzisa, strada beneficiaza de 30 de jardi­niere si cateva fantani arteziene care-i confera un farmec deosebit.

Plecand din Piata Traian spre vest, prima cladire pe dreapta este Teatrul Municipal „Maria Filotti” care a fost prezentat. Inaintand pe partea stanga la cinematograful „Lyra” se afla sediul Cinematograful Lyra BrailaSocietatii Muzicale „Lyra” care are o orchestra filarmonica deosebita. Urmeaza pe aceeasi parte, o cladire cu 7 etaje numita Casa Modei, care reuneste pe artistii locali in domeniul confectiilor si tricotajelor. In fata cladirii se afla bustul „Anei Aslan”. Pe partea dreapta, pe o straduta laterala, numita Petru Maior, se afla o biserica datand din 1872. Ea se numeste „Sfintii Petru si Pavel” si este construita in stil bizantin. Pe aceeasi straduta, dar inaintand din partea stanga a strazii Eminescu se afla Sinagoga Brailei. Realizata in perioada interbelica, cand la Braila erau mii de evrei, mai este frecventata doar de cateva zeci de persoane. Ceva mai departe se afla vechea arena de box a orasului, celebra in timpul fratilor Calistrat si Simion Cutov. Ajungand la intersectia cu b-dul Cuza pe stanga se afla cinematograful „Popular” iar pe dreapta magazinul „Winmarkt”.

Acesta are suprafata de 10.000 m2 si este cel mai mare spatiu comercial al orasului. A fost ridicat in anul 1978 intr-un stil modern. Pe partea stanga a intersectiei cu b-dul Cuza se afla biserica „Inaltarea Domnului”. Ea a fost ridicata de imigratia bulgara pe la mijlocul secolului trecut. In curtea bisericii se afla un monument care aminteste urmatoarele:

„Pe acest loc s-a aflat casa unde in 1869 emigrantii bulgari au pus bazele Academiei bulgare de stiinte”. Ea a fost inaugurata in 1969. Dintre bulgarii, care se remarca mentionam pe: Hristo Botev si Ivan Vazov. Despre primul aflam ca a locuit intr-un han numit „Ceaparu”, care a existat prin anii 1960 la intersectia cu B-dul Independentei. In acest loc, unde se afla acum blocul A, o placa comemorativa aminteste: „Pe acest loc a fost casa memoriala Hristo Botev, poet si revolutionar, care a locuit in Braila in perioada 1869-1871”. Hristo Botev si alti revolutionari au reusit sa captureze in anul 1871 vasul austriac Radetzky, pornind intr-o campanie de eliberare a tarii sale. In ciocnirea de la Vrata cu trupele imperiului otoman, el a murit eroic in lupta, inaintand spre vest ajungem la „Piata Centrala” unde se afla halele orasului. Cladirile halelor au fost ridicate in 1920 de primarie. Pe partea dreapta se gasea uzina „Laminorul” cunoscuta in trecut sub denumirea de IMD, o puternica intreprindere cu profil laminat. Pe stanga se afla cartierul Obor, care aminteste de vechiul obor de cereale, ce se afla in aceste locuri. Trecand peste calea ferata, soseaua isi schimba denumirea in Ramnicu Sarat. Soseaua face legatura cu orasul Ramnicu Sarat aflat la 56 km. de Braila.

  • Cinematograful Lyra Braila
  • Winmark Braila, Magazin Dunarea Braila
  • Bulevardul Mihai Eminescu din Braila

sursa: Istorialocala.ro

Comentarii

3 COMMENTS
  1. Andrei

    Este un oras frumos, pacat ca nu este mai bine manageriat. Din ce vad promenada chiar arata foarte bine.

  2. Adrian

    Frumos arata din poze. In realitate nu am vazut orasul, dar sper sa il vad intr-un viitor apropiat.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top