Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
835 Views

De ce vin brailenii la Biserica Greaca, Lunea?

De ce vin brailenii la Biserica Greaca Lunea

 In apropiere de centrul istoric al Brailei se afla Biserica Greaca. Prima biserica de dimensiuni mari din orasul nostru.

De cativa ani s-a format un obiceci in oras, ca intr-o anumita zi, la o anumita ora o parte dintre  braileni merg la Biserica Greaca. Si nu ma refer la ziua de duminica nici la braileni care merg si participa frecvent la slujbele bisericii. Aduc in vedere despre  acei oameni nu tocmai bisericosi , cei care poate au auzit si au venit din curiozitate pentru a vedea daca e posibila o schimbare prin credinta in viata lor sau daca li se indeplinesc dorintele pentru ca participa in momentul acela la slujba bisericii.

Se spune ca Sfantul Fanurie provine din Grecia si face parte dintr-o familie instarita. Dupa moartea tatalui sau, starea materiala a familiei nu era asa buna, drept pentru care mama mergea pe ascuns si muncea la un local de noapte. Intr-o zi cand Fanurie povestea unui prieten ca pentru el mama lui este o sfanta, prietenul i-a zis sa isi urmareasca mama si sa afle unde munceste noaptea. Fanurie a facut cum a fost indemnat, a urmarit-o si a vazut-o cum a intrat intr-un local de noapte. Atunci, Fanurie a intrat si a strigat la ea: ,,Mama!”.Din cauza socului ca fiul ei aflase adevarul,aceasta a murit pe loc. Dupa tot ce s-a intamplat, Fanurie s-a retaras o perioada in pustiu. In apropierea acelui loc se afla o cetate unde, mai tarziu, acesta a fost asasisant de pagani, intrand in lumea martirilor.  Se spune ca pe vremea cand  traia in pustiu si isi presimtea sfarsitul, el a scris:,,Din cauza acestor suferinte, Doamne, vino in ajutorul tuturor care se vor ruga pentru mantuirea mamei lui Fanurie.”  De atunci s-a format un obicei ca in fiecare luni, timp de 9 saptamani sa se imparta macar o paine(turta) pentru mama Sfantului Fanurie.

 Multi dintre cei care vin la Biserica Greaca au marturisit ca dupa ce au respectat acest obicei multe s-au schimbat in vietile lor. De fiecare data parintele ii incurajaza pe oameni sa vina in continuare si sa nu intrerupa ritualul chiar daca pe moment considera ca nu a avut loc nicio schimbare in viata lor,caci credinta e mai presus de orice.

Articol scris de: Dan-Florentin Redeş

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top