Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
3571 Views

Legenda lui Terente din Braila

Legenda lui Terente din Braila

Ca orice oras cosmopolit,  Braila are legendele ei care se plaseaza la inceputul secolului XX, imbracand intr-o forma romantata intamplari si  personaje adevarate cum ar fi  Legenda lui Terente – regele-talhar al baltilor sau cea a Coanei Elvira.

Cea mai cunoscuta legenda este cea a lui Terente, care a fost talhar, haiduc si amorez, un personaj controversat, iubit de unii si urat de altii. Oamenii de rand l-au indragit pentru siretlicurile prin care reusea sa-i pacaleasca pe jandarmi. Autoritatiile si navigatorii locali erau ingroziti de pradaciunile si violentele lui.

Pe numele lui adevarat de Vasili Stefan, Terente s-a nascut in anul 1895, intr-o familie de pescari lipoveni din satul Carcaliu, din judetul Tulcea. A participat la primul razboi mondial, unde a deprins mestesugul armelor, dar unde si-a pierdut fratele mai mare.

La sfarsitul razboiului s-a casatorit cu Ursita, fata lui Calistrat, si au avut 4 copii si pentru care a muncit din greu, ajungand capitan de slep. Din pacate, sotia si doi copii i-au murit de ciuma, iar ceilalti  doi s-au inecat. Supararea l-a aruncat in bratele betiei, iar la birt l-a gasit ca tovaras pe viitorul socru, care avea 3 fete, ca-n povesti, cea mica si cea mai frumoasa fiind data lui Vasili, pentru a o scapa de curtoazia unui grec, cu care Vasili a surprins-o pe a doua lui sotie si a ranit-o cu cutitul.

Pentru fapta sa a fost incarcerat si supus abuzurilor politienesti. Cu complicitatea unui jandarm a evadat iar de atunci a inceput legenda lui hranita de presa locala. La scurt timp a fost din nou incarcerat dupa spargerea unui magazin si din nou evadeaza ,  de asta data cu ajutorul unei favorite a comandantului inchisorii, Didina. Terente s-a refugiat in regatul baltilor si formeaza o banda cu doi veri de-ai sai, cu care pradeaza vasele pentru provizii, iar ce prisoseste da saracilor. Apar si primele cantece si povestiri despre ispravile lui.

La scurt timp, in noaptea de Sfantul Ion a anului 1924, Terente il ucide pe seful de post, care era si el indragostit de Didina, apoi alte crime se succed, crescandu-i faima.

Faima lui de amorez l-a facut indragit de toate femeile, multora trimitandu-le scrisori parfumate de amor sau chiar vizitandu-le noaptea. Terente a rapit doua domnisoare timp de o saptamana, una dintre acestea scriind chiar un foileton “In ghiarele lui Terente”, publicat in cotidianul Dimineata. Terente, deghizat in diverse personaje, jandarm, rabin, negustor, se plimba nestingherit prin hotelurile de lux ale Brailei, distrandu-se. Rapirea a facut sa fie mobilizata armata pentru a-l gasi pe talhar, dar acesta nu a fost prins  intrucat  a reusit sa fuga in Bulgaria, Grecia si Serbia, de unde s-a intors dupa 3 ani.

    In noaptea de Inviere a anului 1927, a intrat in casa preotului din satul natal si a necinstit-o pe sotia acestuia. Comunitatea oripilata de acest gest s-a intors impotriva lui, ajutandu-i pe jandarmi sa-l gaseasca, iar pe 4 iunie a fost impuscat. Numele lui a devenit un brend pentru ciorapi si lenjerie de dama.

Vezi aici: Povestea lui Codin, tâlharul care a speriat Brăila!

Sursa: Brailaturistica.ro

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top