Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
399 Views

Mihai Viteazul si Braila

Mihai Viteazul si Braila

Pentru eliberarea Brailei, anexata de Imperiul otoman in 1540, ostile lui Mihai Viteazul au trebuit sa sustina nu mai putin de sase batalii.

In decembrie 1594, un raid al cavaleriei muntene se abate asupra orasului, fara a reusi insa ocuparea cetatii. In aprilie 1595, o oaste de asediu condusa de catre banul Mihalcea (brailean de origine), dupa intense bombardamente de artilerie si atacuri successive ale pedestrimii asupra fortificatiilor, a obtinut capitularea garnizoanei care suferise grele pierderi.

Cronicile scriu ca ostenii romani au gasit in cetate “un milion de bani de aur si provizii in mare cantitate”.

Trimisii lui Mihai Vitezul incheie un tratat de alianta, la data de 10 mai 1595, cu principele Transilvaniei, iar una dintre clauze prevedea restabilirea vechilor hotare ale Tarii Romanesti pe Dunare “de la Braila pana la Rusava” (Rusava-Orsova).

Cu prilejul campaniei lui Sinan Pasa, din vara anului 1595, provocata si de eliberarea Brailei de catre romani, turcii reiau pentru scurt timp cetatea si ii intaresc fortificatiile.

La sfarsitul lunii octombrie 1595, o trupa de cavalerie trimisa de voievodul Mihai, surprinde un convoi turcesc de aprovizionare si patrunde pe urmele acestuia in citadela. O parte din garnizoana otomana a fost trecuta prin ascutisul sabiilor, iar alta s-a inecat in Dunare incercand sa se salveze.

In februarie 1595, osmanii reusesc recapturarea cetatii, dar armata lui Mihai reactioneaza cu rapiditate si garnizoana inamica se retrage in dezordine.

Pana la sfarsitul domniei sale, in 1601, trupele otomane nu mai indraznesc sa atace Braila, iar marele voievod Mihai Viteazul infaptuieste o serie de lucruri la Braila, printre care consturieste si o biserica in orasul redevenit romanesc.

Nu se cunoaste zona in care a fost cladita aceasta biserica, dar este posibil sa fi existat in actuala Piata Traian, unde turcii, dupa ce au cucerit cetatea, au inaltat o casa de rugaciune (mesdjid) pe la 1667, ce sta la baza bisericii actuale Sfintii Arhangheli din Piata Traian. Cert este ca de la 2 octombrie 1644, brailenii doreau sa refaca biserica lui Mihai, deoarece aceasta ajunsese in stare rea, fiind daramata de catre turci. De aceea, este posibil ca pe temeliile ei, sa-si fi ridicat turcii biserica lor. Nu se cunoaste hramul Bisericii Romane si nici alte detalii despre ea.

 

Sursa: Gheorghe Iavorschi – “Momente din istoria Brailei”; Dr. Ionel St. Alexandru – „Bisericile Brailei”

 

Despre autorul:
are 40 Articole

Comentarii

1 COMMENT
  1. Alexandru

    Interesant articol!

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top