Monumentul lui Traian
In anul 1906, cand se implineau optsprezece veacuri de la cucerirea Daciei de catre romani, brailenii ridicau in mijlocul urbei lor un frumos monument comemorativ, opera a sculptorului Take D. Pavelescu si a arhitectului Ioan D. Trajanescu, dedicat imparatului Traian.
Ideea ridicarii monumentului dedicat imparatului roman a fost favorizata de vizita unui grup de studenti italieni, la 29 septembrie 1902. Cu aceasta ocazie s-a hotarat ca, in amintirea acestui eveniment, sa se ridice in centrul orasului statuia imparatului Traian, ca simbol al infratirii poporului roman cu cel italian. Studentii au vizitat orasul si statiunea Lacu Sarat, unde au luat masa impreuna cu elevi reprezentanti ai liceelor din oras si cu oficialitati. Seara au jucat in centrul orasului, impreuna cu tinerii romani, Hora Unirii.
Ca model pentru chipul imparatului au fost folosite doua statui vechi, una aflata la muzeul de la Florenta si alta gasita in Serbia, printre ruinele unei asezari romane. Pe soclul monumentului sunt incastrate trei basoreliefuri din bronz reprezentand lupoaica alaptand pe Romulus si Remus, o scena din razboaiele daco-romane si o miniatura a Columnei lui Traian. La baza monumentului se afla un batran care arata unui copil calea de urmat catre imparat. Prin inscriptia dedicatie, “Lui Marcu Ulpiu Traian, romanii recunoscatori” era invocata originea latina ca factor de mentinere a continuitatii etnice si culturale.
Ridicarea monumentului a starnit si adversitati. In primul rand a protestat oficial Biserica Ortodoxa, deoarece Traian a fost un mare prigonitor al crestinilor. In al doilea rand monumentul a fost criticat pentru “taierea bratelor” deoarece “Traian nu-si pierduse bratele in razboaie. N-ar fi admis natiunea.” Asa se face ca elevii au inceput sa ocoleasca gradinita, penrtu ca “cineva jignise sentimentele noastre nationale.” Dincolo de aceste consemnari, grupul statuar din bronz, cu soclul de piatra si marmura, evoca constiinta genezei daco-romane si este o emblema de neinlocuit a Brailei. La baza soclului, pana in anii 1947- 1948, a figurat inscriptia “Ridicat in al 40-lea an de glorioasa domnie a M. S. Regelui Carol I”.
In 2011, primaria Braila impreuna cu domnul Dumitrel Pandrea au reusit sa restaureze monumentul lui Traian prin conservare curativa cu laser si curatire a soclului de piatra. Restaurarea a costat 200.000 euro.
1 COMMENT
Pingback
30 noiembrie 2012Traseul parcurilor si pietelor publice PIATA TRAIAN - Braila | Evenimente Braila, Istoria Brailei, Artisti Braileni - Braila Pe Bune