Traseul parcurilor si pietelor publice PIATA TRAIAN – Braila
Reprezinta de fapt inima orasului, centrul sau vechi, de unde se deschid ca razele soarelui toate strazile orasului, deci si principalele noastre trasee.
I. Piata dateaza din 1833, atunci fiind pavata cu piatra cubica. S-a numit initial Piata „Sfintii Mihail si Gavriil” si avea o suprafata de 11.000 m2. Dintre obiectivele care se gasesc in interiorul sau mentionam: I. Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” – provenita dintr-o veche moschee ce a fost transformata in anul 1832.
Din anul 1923 i s-a adaugat si clopotnita actuala prin bunavointa lui Nedelcu Chercea. Este declarata monument istoric, fiind singurul de acest gen din tara si al treilea din Europa. In prezent in curs de renovare totala pastreaza si urmatoarele elemente turcesti: plafonul avand in centrul gobecul si streasina de lemn prelungita numita sacec. Cladirea fostei moschei datand din 1667 o face sa devina cea mai veche cladire a orasului. Biserica dispune de o icoana din aur a „Sfantului Mihail” donata in anul 1834 de familia imperiala rusa.
II. Monumentul imparatului Traian, amintind de originea latina a poporului nostru, a fost construit din initiativa profesorilor liceului, „Nicolae Balcescu” in anul 1906. Realizator a fost sculptorul Tache Dinu Pavelescu, iar arhitect, Ion Traianescu. Pe monument sunt incastrate trei basoreliefuri care amintesc despre modul de formare al poporului nostru.
III. Ceasul monumental – care reprezinta cel de al doilea simbol al Brailei, a fost realizat in 1909 de Carol Sakas din Praga. S-a executat prin donatia Sakas din Praga. S-a executat prin donatia braileanului P. Naum-Petre. Ceasul a fost reconditionat de doua ori in 1968 si 1993. Are o inaltime de 11,5 m.
IV. Fantana arteziana, nesemnata si nedatata se banuieste insa ca exista de la inceputul secolului (in 1923 era in functiune) este realizata din fonta, turnata in stil baroc.
V. Troita Revolutiei – realizata de senatorul de Braila Ionel Alexandru in 1992.
In parc se mai afla arbori, declarati monumente ale naturii, dintre care mentionam: magnolia originara din China, pinul alb din Spania si merisorul originar din tinuturile mediterane. In jurul pietei se gaseste o serie de cladiri care adapostesc obiective importante cum ar fi: Muzeul Brailei, Teatrul Municipal „Maria Filotti” si hotelul „Traian”.
Teatrul „Maria Filotti” functioneaza intr-un palat datand din 1864, numit „Palatul Ionescu”. A fost restaurat dupa cutremurul din 1977 si reprezinta o adevarata opera de arta. Este compus dintr-o sala de spectacol cu 396 de locuitori, o sala studio cu 150 locuri si o sala de receptie de 120 persoane. Realizeaza in stil baroc, cladirea dispune de o bogata decoratie interioara.
Hotelul „Traian” reprezinta cea mai inalta cladire din oras si dispune de 110 camere, cu un total de 220 locuri. A fost realizat in 1972 si in prezent este in reamenajare partiala. In spatele hotelului se gasea biblioteca orasului ce poarta numele marelui scriitor „Panait Istrati”. Ea a fost transferata partial in alta zona, aici ramanand doar sala de lectura. In fata acesteia se afla un mic parc numit „Poligon”, in care se gaseste casa artistului Petre Stefanescu – Goanga, cat si bustul filozofului Nae Ionescu.
sursa: Istorielocala.ro
LEAVE YOUR COMMENT