Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
251 Views

Palatul Lyra

In anul 1883 se infiinta la Braila Societatea Filarmonica Lyra, iar in 1919 Lyra crease Conservatorul / Academia de Muzica, sub conducerea lui Jean Adrian si care, inca din primul an, functiona cu mai multe clase: trei de pian, doua de vioara, una de violoncel, una de flaut, doua de canto, una de teoria muzicii si una de teatru.

Neavand un spatiu propriu, compozitorul de romante George Cavadia, presedintele Societatii Lyra,  ia initiativa construirii unui local propriu, primind in 1923 din partea Primariei gratuit (primar Radu Portocala) un teren viran, cu suprafata de 1416 m.p., proprietatea Comunei, donatia Dumitru Ionescu, situat in strada Cojocari (fosta Gradina Paradis).

ladirea se va ridica intre anii 1924-1926 (arhitect Savulescu) datorita unor generosi donatori, intre care George Cavadia: 1.000.000 lei, 200 scaune pentru sala de spectacol si un pian de concert. Pentru finalizarea lucrarilor la sala de concerte si pentru plata acusticienilor adusi din Italia, Societatea Lyra a inchiriat holul si sala de concerte unui antreprenor de cinematograf, pe nume Stavru Valerianos, care si-a denumit intreprinderea cinematografica tot Lira, ortografiata cu “i”. Datorita acusticii perfecte, sala de concerte a fost numita “Sala Dalles a Brailei“, aici concertand nume sonore in frunte cu George Enescu. In noua cladirea, la a carei constructie contribuise si Primaria cu 500.00 lei si Prefectura cu 100.000 lei, Societatea Lyra condusa de muzicianul si filantropul George Cavadia sau de profesorul Liviu Macedonescu, va intretine ani de-a randul o atmosfera muzica elevata.

Palatul Societatii Filarmonice Lyra (astazi Institutia Publica de Spectacole Orchestra Simfonica Lyra, ) a servit ca sediu pentru activitatile culturale ale armatei sovietice, intrand, prin nationalizare, in proprietatea Intreprinderii Cinematografice. Dupa  14 ani de confruntari juridice, in anul 2010 clarirea a fost retrocedata Societatii Filarmonice  recuperata prin insistentele unei singure persoane, Dr. Nicu Teodorescu.

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top