Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
811 Views

Nepoata unei brailence, sotie a fiului Regelui Ferdinand

Principele Nicolae al Romaniei s-a nascut la data de 15 august 1903, la Sinaia, fiind cel de al doilea fiu al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria, nepoata Reginei Victoria a Angliei.

Desi a fost fratele Regelui Carol al-II-lea si unchiul Regelui Mihai I, Nicolae si-a trait intreaga sa existenta princiara in umbra, neinteresandu-l problemele politice. In perioada 1927-1930 a facut parte din Consiliul de Regenta care a condus Romania in locul Regelui Mihai, acesta fiind minor.

Pe data de 28 octombrie 1931, Principele Nicolae se casatoreste, in secret, la Tohani, in judetul Buzau, cu amanta sa Ioana Dumitrescu, pe care o cunoscuse cu mult timp in urma.

Ioana era fiica lui Iorgu Dumitrescu, un mosier instarit din Buzau. Relatia amoroasa dintre cei doi, inceputa in anul 1927, era cunoscuta, desi Ioana era casatorita cu avocatul Radu Saveanu, fiul liberalului Nicolae Saveanu, fost ministru si presedinte al Camerei Deputatilor (1934-1937).

Casatoria, realizata in secret, a incalcat Statutul Casei Regale a Romaniei si a generat un conflict puternic intre Nicolae si fratele sau mai mare, Regele Carol al-II-lea.

Chiar daca Ioana divortase in februarie 1929 de Saveanu, care primise in schimbul acceptului separarii de sotia sa un post de diplomat in Belgia,  casatoria nu a fost acceptata de regele Carol al-II-lea, care facuse un gest similar, casatorindu-se cu Zizi Lambrino, impotriva vointei tatalui sau, regele Ferdinand.

Dupa divortul de fiul liberalului Saveanu, Ioana isi schimba numele de familie, in Doletti, un nume mai exotic, dupa numele bunicii sale din Braila.

Conflictul dintre Nicolae si Carol a continuat inca 6 ani, regele refuzand categoric recunoasterea mariajului, iar printul fiind decis sa nu renunte la femeia pe care o iubea.

Nepoata brailencei s-a mutat impreuna cu sotul ei la Palatul Snagov si chiar a circulat cu stema Casei Regale pe automobilul propriu, in ciuda interdictiei regelui,

In anul 1937 Printul Nicolae alege calea exilului, parasind Romania insotit de Ioana Doletti, sub numele de Nicolae Brana.

Printul se mai intoarce in tara, doar in 1938, pentru a participa la funeraliile mamei sale, Regina Maria a Romaniei. Desi a avut o relatie extrem de delicata cu fratele sau mai mare Carol al-II-lea, printul Nicolae a fost singurul dintre frati care l-a condus pe ultimul drum pe Carol, in anul 1953, in Portugalia.

In exil, Nicolae o prezinta pe sotia sa, Ioana Doletti, drept “Principesa a Romaniei”, desi acest titlu nu i-a fost niciodata recunoscut.

Ioana moare in anul 1963, rapusa de cancer si este inmormantata la Madrid.

Principele Nicolae se recasatoreste in 1967 cu Thereza Lisboa Figueira de Mello si moare in anul 1978, in Elvetia. Desi a fost una din ultimele sale dorinte, trupul sau nu a fost repatriat nici pana astazi.

Un articol de Cristea Alin

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top