Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
29 Views

O contributie braileana la ridicarea Galatiului cultural.

O contributie braileana la ridicarea Galatiului cultural.

O contributie braileana la ridicarea Galatiului cultural. Alaturi de Teatrul muzical Nae Leonard si de Teatrul Dramatic Fani Tardini, datorate in buna parte brailenilor, un ex-brailean este fondatorul Institutului Politehnic.

Pe strada Galati, colt cu Cetatii, azi parcare, a existat casa in care a trait intre anii 1940 – 1951, inginerul Iosif Egri ( 1911, Somcuta Mare, Maramures – 2000, Galati ). Absolvent al Politehnicii din Timisoara, lucreaza ca inginer intre 1938 – 1940 la Turnatoria de Fier si Fabrica de Masini Phoebus – Oradea, stramutata la Braila, in urma cedarii Transilvaniei de Nord, in cadrul Societatii Franco- Romana, devenita, dupa nationalizare IUG Progresul, unde il aflam ca inginer de proiectare, sef de birou, sef al serviciului de studii si proiectare si director adjunct. In 1951, este numit director la Institutul Mecano – Naval din Galati, institut pe care il va infiinta in cladirea fostei Scoli Sancta Maria de pe strada Domneasca, ruinata in  urma razboiului.

O va repara, ingrijandu-se de baza materiala ( centrala termica, cantina si camine) dar si didactica, infiintand laboratoare de chimie si de fizica, masini termice, electrotehnice, hidraulice si navale. A parcurs toate treptele didactice, de la functia de sef de lucrari la cea de profesor, in paralel cu cele de conducere, fiind timp de peste 20 de ani rector al Institutului Politehnic. A fost distins cu numeroase medalii si ordine, conferindu-i-se titlul de Profesor Universitar Emerit iar la sarbatorirea celor 45 de ani de invatamant galatean superior tehnic, acela de Senator de Onoare.

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top