Orbul a nimerit Braila
O veche zicala spune «e imposibil sa nu gasesti un drum, cand pana si orbul a nimerit Braila». O parte din localnici sunt de parere ca zicala s-a nascut datorita faptului ca Braila era singurul oras port in acea vreme, deci singura cale comerciala cu deschidere spre Dunare si mare.
Parerea altora este ca ar exista o legenda care spune ca in acest oras micuţ de pe malul Dunarii s-a nascut un baiat orb. Parinţii l-au crescut bine si au incercat sa-i faca viaţa cat mai placuta si mai frumoasa. O singura dorinţa avea insa acest baiat, aceea de a merge la o apa curgatoare . Anii au trecut fara ca el sa-si poata implini visul, pana cand intr-o zi s-a gandit sa plece singur si sa ajunga la acea apa. A intrebat in jurul lui cum ar putea sa gaseasca drumul si cineva i-a spus. Mergi incet inainte si incearca sa ţii drumul drept fara a te abate din cale. La capatul lui este apa la care doresti sa ajungi. Si el a mers pana cand intr-un tarziu a ajuns la apa.
Legenda s-a nascut datorita topografiei acestui oras. Toate strazile principale sunt circulare, ele pleaca de la Dunare si ajung tot la Dunare. Din orice parte a orasului aţi pleca veţi ajunge inapoi trecand pe langa Dunare.
Conform Wikipedia:
A nimerit orbul Braila este o expresie care se foloseste pentru a incuraja pe cel care sovaie sa se duca intr-un loc necunoscut de teama ca nu va nimeri. Proverbul „A nimerit orbul Braila” exista dinainte de 1850 si a fost inregistrat de Anton Pann.
Originea expresiei nu este cunoscuta exact dar exista cateva variante:
- Pe vremuri Braila era singurul oras-port la Dunare, fiind imposibil pentru calatori si comercianti sa rataceasca drumul .
- O alta varianta face referire la principalele strazi din Braila, dispuse circular: pleaca de la Dunare si ajung tot pe malul acesteia .
- Personajul din poveste mai poate fi si un baiat orb, care isi dorea sa ajunga la o apa curgatoare. Urmand sfatul unui alt calator, de a tine drumul drept, a ajuns la Dunare, in Braila .
sursa: Viorel Grosu
3 COMMENTS
nicomad
4 decembrie 2012O alta varianta a acestei expresii: Brailenii erau mari consumatori de seminte de floarea-soarelui si pe strazile orasului erau foarte multe coji de seminte.Un orb a intrat in oras si ,calcand pe aceste coji,si-a dat seama ca a ajuns in orasul Braila.
StafidutZ
4 decembrie 2012nicomod te regasesti printre acei oameni care sparg seminte pe strada
? 🙂
marran
5 ianuarie 2013Dar oare asemanarea toponimului Braila cu celebrul alfabet pentro orbi, Braille, nu poate fi o varianta? Alfabetul apare in 1825, deci cu ceva timp inainte de atestarea proverbului de catre Anton Pann.