Orbul a nimerit Braila

699

Written by:

Orbul a nimerit Braila

O veche zicala spune «e imposibil sa nu gasesti un drum, cand pana si orbul a nimerit Braila». O parte din localnici sunt de parere ca zicala s-a nascut datorita faptului ca Braila era singurul oras port in acea vreme, deci singura cale comerciala cu deschidere spre Dunare si mare.

Parerea altora este ca ar exista o legenda care spune ca in acest oras micuţ de pe malul Dunarii s-a nascut un baiat orb. Parinţii l-au crescut bine si au incercat sa-i faca viaţa cat mai placuta si mai frumoasa. O singura dorinţa avea insa acest baiat, aceea de a merge la o apa curgatoare . Anii au trecut fara ca el sa-si poata implini visul, pana cand intr-o zi s-a gandit sa plece singur si sa ajunga la acea apa. A intrebat in jurul lui cum ar putea sa gaseasca drumul si cineva i-a spus. Mergi incet inainte si incearca sa ţii drumul drept fara a te abate din cale. La capatul lui este apa la care doresti sa ajungi. Si el a mers pana cand intr-un tarziu a ajuns la apa.

Legenda s-a nascut datorita topografiei acestui oras. Toate strazile principale sunt circulare, ele pleaca de la Dunare si ajung tot la Dunare. Din orice parte a orasului aţi pleca veţi ajunge inapoi trecand pe langa Dunare.

Conform Wikipedia:

A nimerit orbul Braila este o expresie care se foloseste pentru a incuraja pe cel care sovaie sa se duca intr-un loc necunoscut de teama ca nu va nimeri. Proverbul „A nimerit orbul Braila” exista dinainte de 1850 si a fost inregistrat de Anton Pann.

Originea expresiei nu este cunoscuta exact dar exista cateva variante:

  • Pe vremuri Braila era singurul oras-port la Dunare, fiind imposibil pentru calatori si comercianti sa rataceasca drumul .
  • O alta varianta face referire la principalele strazi din Braila, dispuse circular: pleaca de la Dunare si ajung tot pe malul acesteia .
  • Personajul din poveste mai poate fi si un baiat orb, care isi dorea sa ajunga la o apa curgatoare. Urmand sfatul unui alt calator, de a tine drumul drept, a ajuns la Dunare, in Braila .

sursa: Viorel Grosu

Last modified: 30 noiembrie 2012

3 Responses to " Orbul a nimerit Braila "

  1. nicomad spune:

    O alta varianta a acestei expresii: Brailenii erau mari consumatori de seminte de floarea-soarelui si pe strazile orasului erau foarte multe coji de seminte.Un orb a intrat in oras si ,calcand pe aceste coji,si-a dat seama ca a ajuns in orasul Braila.

  2. marran spune:

    Dar oare asemanarea toponimului Braila cu celebrul alfabet pentro orbi, Braille, nu poate fi o varianta? Alfabetul apare in 1825, deci cu ceva timp inainte de atestarea proverbului de catre Anton Pann.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *