Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
70 Views

Un monument in paragina

In actualul cartier  Chercea , fondatorul lui, Nedelcu P. Chercea a ridicat pe banii lui biserica Sf. Mina iar in stanga acesteia a amenajat un mic parc ce avea in centrul lui o statuie ridicata in memoria  eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial precum si  o cruce inpozanta din piatra . Intrarea in parc se facea printr-un portic tot din piatra.

Braila - statuia din Chercea

 Dupa venirea comunistilor la putere parcul si monumentul au ramas neingrijite , intr-o stare jalnica  . Crucea din piatra fiind darmata de pe soclu ei.

In anul 1979 in revista „Flacara” lui Adrian Paunescu era o campanie pentru semnalarea monumentelor din diferite localitatii care se aflau intr-o situatie deplorabila  din cauza nepasarii  autoritatilor comuniste de la acea vreme.  Un asemenea caz l-am semnalat si eu cu privire la parcul lui Chercea trimitand si fotografia alaturata aici sub nr. 1 .Asa arata in vara lui 1979 monumentul ridicat de Nedelcu Chercea in memoria celor cazuti pentru patrie in Primul Razboi Mondial .  Jalnic, nu ? Activistilor  comunisti braieleni putin le-a pasat.

Peste ani de la evenimentele din ’89 , trecand recent prin Braila m-am dus special sa vad in ce situatie se afla acum Parcul si Monumentul

ridicat de Nedelcu P. Chercea. Si ce sa vezi ? Fata de vremurile comuniste , azi avem un dezastru ! Parcul aproape ca a disparut din cauza unor constructii , Monumentul e in paragina , acoperit de pomi si tufisuri, vulturul de bronz disparand, porticul de intrare in ruina, iar crucea numai exista probabil de mult. Acestea se pot observa din fotografia nr. 2  alaturate aici.

Monument Chercea 2013

Oare nu se mai poate face nimic ? Daca Primaria Brailei ignora acest monument ( de parc nu mai vorbim ) atunci poate parohia Bisericii Sf. Mina , care datoreaza atat de mult lui Nedelcu Chercea, sa faca ceva cu sprijinul enoriasilor.

 

Autor: Marinel Chiriac

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top