Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
82 Views

Bd. Dorobantilor, fosta Laterala, pana in 1885

Bd. Dorobantilor, fosta Laterala, pana in 1885

Bd. Dorobantilor, fosta Laterala, pana in 1885, a fost multa vreme un drum de tara necanalizat, pe mijloc, deasupra canalului colector, datand din 1912, dominand baltile si gunoaiele. Canalizata in anii 1960, cand a devenit bulevard, a cunoscut prefaceri dupa prefaceri, pe centru plantandu-se, in ordine cronologica, o perdea de plopi, sfecla menajera (!) si trandafiri. In anii 1968-1970, primar fiind Ion Nicolae, s-a introdus tramvaiul, prin distrugerea spatiilor verzi de-abia create. Amplasat deasupra canalului colector al orasului, existand riscul ca mai devreme sau mai tarziu sa se produca o surpare datorita greutatii vagoanelor si a remorcilor, ca si a trepidatiilor, lucru care s-a si intamplat in anii 80, aproape de stada  Galati, la o ora de varf, imediat dupa trecerea unui tramvai cu remorca. S-a facut o linie derivata pe strada Bratianu, trecand trei luni pana la refacerea canalului colector si a liniei. Astazi, noul canal colector este aproape gata, dar va fi mentinut si cel vechi conform unui proiect edilitar generos. Praful era asa de gros, ca atingea 20 de centimetri. Pentru a nu intra in case, multi gospodari isi zidisera ferestrele de la strada, lucru observabil si astazi la multe imobile, iar gospodinele, inainte dea pune rufele la uscat, urmareau directia vantului.

Urma Bariera Galati / Poarta Mica.

De la Dorobanti la strada Bratianu se insirau carciuma lui Ilie Cireasa, frizeria lui Stefan Paraschiv ( local cu chirie ); o cafenea cu biliard; magazinul cu dulciuri al lui Rujoiu si frizeria lui Petrica Stefan, fiul lui Paraschiv.

De la Bratianu se intindeau moara de malai a lui Ghita Stan, in fata careia a fost omorat zarzavagiul din Piata Galati; un loc viran; atelierul de reparat masini al fratilor Moisoiu; fieraria lui Gheorghe Pavel si casa-livada, ce se intindea pana in Ardealului, a lui Petrus, antreprenor in constructii.

Urmau, in ordine, cimitirele eroilor turci; lipovenesc; catolic si armenesc.

Cimitirul Eroilor Turci a fost stramutat in anul 1936 in cartierul Nedelcu Chrercea, pe soseaua Focsani, cu sprijinul generalului Nicolae Ciuperca, pe cand era comandantul Diviziei 10 infanterie, cu sediul la Braila. Ulterior, a ajuns general Corp de Armata si ministru al Apararii  Nationale. Cetatean de onoare al Brailei. Cimitirul fusese ridicat in cinstea eroilor turci cazuti in primul razboi mondial in perioada anilor 1916 – 1917, apartinand Corpului 6 Armata Turc, ce a dus lupte grele in aceasta zona. Eroii turci erau inmormantati in fata, civilii , in spate.

Comentarii

1 COMMENT
  1. Alexandru

    Aceste informatii sunt foarte utile

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top